Problematično

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Izmi Zeka kaže da Kosovo nakon odluke Centralne banke da zabrani dinar ulazi u diplomatski ćorsokak, prenosi Dukađini.

Zeka smatra da je problematičan pristup predsjednice Vjose Osmani.

"Čini se da Kosovo sada ulazi u ćorsokak. Sa partnerima morate biti oprezni u svojim stavovima. Problem sa dinarom će se ponovo odugovlačiti. Ova vlast će biti uporna u svojim stavovima. Nekako uvijek uspjemo da izgubimo saveznike, a Amerikanci su naši istorijski partneri", rekao je Zeka.

Jeton Halimi sa Instituta za evropske studije kaže da premijer Kosova Albin Kurti "majstorski koristi Osmani".

"Kada njemu odgovara, natjera je da reaguje, a kada ne - kaže joj da ćuti", primjetio je Halimi.

Stručnjak za bezbjednost Valdet Hoxha kaže da je zahtjev međunarodne zajednice da se odluka CBK odloži - izražavanje opreza prema Kosovu, kako "Srbija to ne bi iskoristila".

"Ove odluke su donesene u periodu velikih geostrateških dešavanja. Međunarodni partneri upozoravaju da Srbija ovu temu ne koristi kao produžetak Ruske Federacije da pojača svoj pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu. Vrijeme je kada je Ruska Federacija praktično u ofanzivi, a i Kina čeka da vidi kako će se razvijati događaji u Ukrajini. Novi svjetski poredak se grupiše i sada smo u trećem hladnom ratu”, rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini