Pitanje dinara povezano sa ZSO

Politički analitičar Visar Imeri izjavio je za Kosovo onlajn da je poruka pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O'Briena da će odluka o dinaru dovesti u pitanje partnerstvo SAD i Kosova jedna od najozbiljnijih koju je Kosovo dobilo i da premijer Albin Kurti treba da razmisli o tome.

Imeri ističe da Kosovo ranije nije dobijalo takve poruke.

„Odluka o dinaru je legalna i legitimna i treba da se sprovede, ali, kada dođe do sprovođenja, naša Vlada treba da uzme u obzir da se priča o životima, ljudima koji žive na Kosovu i koji su naši sugrađani, kojima treba da se poboljša, a ne da se pogorša život. Ja mislim da su najveće poruke i kritike oko ove odluke od naših partnera došle zbog tog uticaja koji ta odluka može da ima na život kosovskih Srba, a posebno kosovskih Srba na severu Kosova i mislim da se time, kako je pričano u javnosti, i premijer Kurti se slaže, da treba da budu građani bolje informisani, da treba da uzmemo sve u obzir dok ne sprovedemo tu odluku, ali izgleda da za američke dipomate i članice EU ova odluka nije samo da građani nisu dobro informisani o tome šta to znači, kako će se sprovesti, nego je odluka takođe povezana sa drugim temama u dijalogu, a posebno sa sprovođenjem sporazuma o Asocijaciji srpsko većinskih opština“, rekao je Imeri.

Takođe, i Imeri je mišljenja da je odluka o dinarima povezana sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

„Mislim da se to povezuje sa tim, a Kurti ne želi da to uzme u obzir i da razume. Zašto je to povezano, zbog škola, zbog bolnica, zbog svih drugih struktura koje funkcionišu na Kosovu i koje su podržane od strane srpske Vlade. Mislim de je sa tim ova odluka takođe vezana, pošto će te plate za učitelje, ljekare, medicinske sestre i dalje dolaziti od Srbije, ali kada se Zajednica formira, onda će to dolaziti preko našeg bankarskog sistema, što automatski znači da će se sprovoditi u evrima“, ističe Imeri.

Problem oko dinara, smatra Imeri, trebalo je da bude riješen u okviru dijaloga i zato se, kao kaže, odluka Centralne banke Kosova i premijera sada vidi kao jednostrana i koja ne daje rezultate.

„Takođe, može da bude prepreka u dijalogu koji je smišljen da pronađe rješenje za sve ove probleme“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online