Ambasador Velike Britanije

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nicholas Abbott izjavio je sinoć da poštuje integritet Centralne banke Kosova i njeno pravo da donosi nove propise, ali je istakao da ima problem sa načinom na koji se Uredba, kojom se ukida dinar, sprovodi.

"Centralna banka Kosova je nezavisna institucija, mi ovo u potpunosti poštujemo. Njen integritet i činjenicu da donosi propise za unošenje veće transparentnosti u finansijski sistem, za borbu protiv pranja novca i falsifikovanja. Pitanje je u primjeni Uredbe i načinu na koji se to desilo, a desilo se veoma brzo", rekao je Abbott za Klan Kosova.

Svijestan je da Uredba utiče na dio stanovništva na Kosovu.

"Fokusirani smo na to kakav je uticaj na isplate koje stižu iz Srbije za građane, socijalna davanja, penzije, ali i za institucije, bilo da se radi o zdravstvu ili obrazovanju", rekao je Abbott.

Dodaje da su izostala odgovarajuća pojašnjenja pogođenim građanima, dodajući da propis ne dotiče pitanje suvereniteta Kosova, već o odnosu prema manjinskim zajednicama.

"Da bi napravili promjene za koje su potrebne regulative, ljudi moraju da razumeju šta mogu da urade, šta može da se desi, da razumeju - ako nemaju bankovni račun u eurima, kako mogu da ga dobiju, kada će im novac biti dostupan… To je veliko pitanje koje ima veze sa sistemom zdravstva i obrazovanja koji su zavisili od plaćanja iz Srbije. To niko ne osporava. Vlada Kosova ne predlaže da interveniše i da plati, ona još čeka da Srbija izvrši ove isplate", primjetio je Abbott.

Naveo je da je uredba CBK jednostrana akcija Kosova, i zbog toga štetna, te da bi se kroz proces dijaloga o normalizaciji odnosa, bolje upravljalo pitanjima koja se odnose na ovu uredbu.

"Ova uredba ima uticaj na nekoliko pitanja za koja bismo voljeli da se rješavaju kroz proces normalizacije, odnosno kroz dijalog, ali smo takođe zabrinuti da su jednostrane akcije koje utiču na određeni element zajednica na Kosovu zaista štetne ako nisu pripremljene. Potreban je prelazni period, a tu ne mislim na godine, već mjesece", rekao je Abbott.

Kako kaže, kada bi se nešto slično dešavalo u Velikoj Britaniji, prvo bi se razmotrilo uticaj na zajednice, tako da se uzmu u obzir svi koji su pogođeni takvom odlukom.

"Bojim se da se to ovdje nije dogodilo, pa tražimo mnogo duži prelazni period", rekao je Abbott.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova