Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri kaže da je 2024. godina za Kosovo počela dobro, ali da za to nije zaslužna vlada premijera Albina Kurtija, prenosi Dukađini.

Imeri je naveo da po pitanju dijaloga sa Srbijom, još uvijek ne postoji klima normalizacije.

"Još uvijek smo u konfliktnoj situaciji koja ne pokazuje da postoji klima normalizacije, naprotiv, postoji ulazak u novi status kvo koji može biti problematičniji nego proteklih godina sa sigurnosnog aspekta. Ima dobrih vijesti za Kosovo ali Kurti ne bi trebalo da bude previše srećan, iz dva razloga: prvi je što će sada pritisak na Kosovo za formiranje ZSO biti veći, a drugi je da u intervjuu koji je dao Besnik Bislimi otkrivaju neke od tačaka plana i redosljeda za koje izgleda da imaju dogovor”, rekao je Imeri u emisiji “Debat plus”.

Dodaje da za dobar početak godine nije zaslužna Vlada Albina Kurtija.

Ističe da je Kurti prošle godine napravio veliku grešku kada je mislio da sporazum koji prihvata neće biti sproveden, jer će Srbija odbiti da ga primjeni.

"A na kraju godine on je počeo da uviđa i shvata da će to možda i Srbija sprovesti, što znači da će najveći pritisak pasti na Kosovo”, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini