Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci rekao je da su državne institucije u Srbiji posljednjih dana povećale stepen eksponiranja starih ideja koje se zasnivaju na hegemoniji i etničkoj, političkoj, kulturnoj i vjerskoj netrpeljivosti.

„Pored kontinuirane podrške paravojnih i terorističkih grupa, snabdjevanja sistemima naoružanja iz Rusije i Kine, nedavne akcije Ministarstva odbrane Srbije za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i ciničnih izjava ministra odbrane Srbije o liberalizaciji viza i veza sa njegovim „predviđanjem” za odlazak 500 hiljada Albanaca sa Kosova ka Evropskoj uniji, otkriva kontinuitet i prisustvo kolonijalističkih i hegemonističkih ideja u političkom rukovodstvu u Srbiji”, rekao je Maqedonci.

On je rekao da prije nego što Vučević "sanja" kolone Kosovara koji napuštaju Kosovo, treba da se zabrine koliki je nivo represalija koje režim kome pripada sprovodi nad svojim građanima.

„Aktuelni režim u Beogradu, kao nastavak prošlih režima Srbije, striktno slijedi korake „plesa“ diktatora, potiskujući i najosnovnije slobode u Srbiji. Nasilje i akcije protiv opozicionara Nikole Sandulovića i svakog drugog demokratskog glasa već su poznati iz sličnih primjera koje viđamo i slušamo skoro svakodnevno u Ruskoj Federaciji, Sjevernoj Koreji i Iranu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i militarizacija Srbije, pored cilja ugrožavanja susjeda, ima za cilj i zastrašivanje i držanje građana Srbije pod kontrolom.

Dalje, Maqedonci kaže da kroz obaveznu službu, Ministarstvo odbrane Srbije pokušava da sakrije nizak moral i motiv srpske vojske da služi aktuelnom režimu.

„To je jedan od razloga zašto sadašnje rukovodstvo u Srbiji smatra potrebnim da koristi kriminalce i neformalne grupe za unapređenje svojih interesa. Na kraju, kroz prinudnu službu, institucije u Srbiji imaju za cilj da region Balkana dovedu u konkurenciju vojnih kapaciteta, u cilju destabilizacije, ometanja evroatlantskih integracija regiona, ekonomskog slabljenja suseda i stvaranja osjećaja da je rat blizu", rekao je on.

I pored ovog agresivnog ispoljavanja našeg sjevernog susjeda, Maqedonci kaže da Republika Kosovo ostaje u potpunosti posvećena svom putu integracije u NATO i Evropsku uniju.

„Vlada Kosova nastavlja da podržava razvoj Vojske Kosova u skladu sa standardima NATO-a kao profesionalne snage, dobro obučene, dobro opremljene i spremne da zaštiti teritorijalni integritet, ustavni poredak i živote svojih građana, bez etničkih, rasnih, političkih i vjerskih razlika“, rekao je on.

Ministarstvo odbrane, prema njegovim riječima, razvija koncepte i razvija aktivnosti saradnje sa centralnim institucijama, opštinskim nivoom i zajednicom radi podizanja svijesti građana o ulozi svakog građanina u zaštiti, bezbjednosti i podršci civilne vlasti.