Osiromašena država!

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je ova godina izgubljena za Kosovo, a da će sljedeće biti održani izbori.

U interevjuu za "RTK Prime" Tahiri je podsjetio da je Kosovo dobilo najslabiju ocjenu u svojoj istoriji na PISA testu, a da istovremeno Kosovo ima najveći budžet za naučna istraživanja.

Prema njegovim riječima, Kosovo je osiromašilo jer nije bilo koncepta razvoja zbog čega je, kako je rekao, svaki građanin i svaki biznis u zemlji siromašniji.

Tahiri tvrdi i da postoji tendencija da vlada preuzme kontrolu nad pravosudnim sistemom.

“To je jedina država na zapadnom Balkanu koja nema glavnog državnog tužioca”, naveo je Tahiri.

On navodi da će 2024. biti izborna godina jer vlada ulazi u četvrtu godinu mandata, ali da premijer Kurti kalkuliše sa izbornim procesom.

„Kurti kalkuliše izborni proces. Ovaj čovjek je imao dva politička razloga: samoopredjeljenje i bez pregovora. On je prekršio i jedno i drugo”, rekao je.

Odgovorajući na optužbe vlade da su za stanje u energetici rezultat rada prošlih vlada, Tahiri kaže da aktuelna vlada to može da opravda jedino podatkom da je Kosovo kupilo mnogo struje čija cijena je na međunarodnom tržištu značajno porasla.

“Ne mogu ni u čemu da opravdavam Vladu da je tolika razlika između istog računa od posljednja dva mjeseca i računa za novembar-decembar 2023. Nema logike, jer nije bilo velikog povećanja cijene. Ova Vlada je teret računa za struju stavila na građane koji troše više od 800 kilovata, a svaka porodica koja troši više plaća tri do četiri puta više”, istakao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/RTK