Stvaraju neizvesnost!

Ekonomski stručnjak Jakup Belaka izjavio je za Gazetu Blic da stalna upozorenja o ratu i bezbjednosnoj krizi negativno utiču na privredu Kosova i stvaraju neizvesnost kod investitora.

„Najnovija upozorenja o ratu imaju negativan uticaj na ekonomske aspekte. Političke prilike utiču na ekonomiju i pogoršavaju ambijent za poslovanje. Iako je ove godine došlo do poboljšanja, ukoliko se politička situacija pogorša, posebno na sjeveru gdje je još velika neizvesnost, nema sigurnosti za ulaganje na Kosovu. Mi smo u pogledu ekonomskog statusa ekonomija u razvoju, a ne razvijena ekonomija", rekao je Belaka.

Ekonomski stručnjak je takođe istakao da nestabilna situacija može da utiče i na domaće investitore.

"Ako se politička situacija pogorša prema upozorenjima premijera Kosova, to može uticati i na domaće investitore. Međutim, činjenica je da je Kfor ovdje je povećao broj aktivnih vojnika, oni veoma dobro prate bezbjednosnu situaciju u saradnji sa Policijom Kosova koja, pored Kfora, to drži pod kontrolom. Ipak, ako bude pogoršana bezbjednost, može doći do krize radne snage na Kosovu", naglasio je Belaka.

On je zaključio da dodatni problem za ekonomiju Kosova može biti i vizna liberalizacija koja se očekuje u januaru.

„Mlade i srednje generacije najavljuju da će napustiti Kosovo, a preduzeća mogu ostati bez radnika", rekao je Belaka.

Prema podacima Evropske centralne banke i monetarnog fonda Centralne banke Kosova posljednjih mjeseci bilježi se blagi pad inflacije u odnosu na prethodne mjesece ove godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic