Šest, pa sedam...

Politički život Albina Kurtija pun je beskorisnih uslova, piše Demokracia.com ukazujući da nijedan od uslova koje je postavio nije ispoštovan, a da se ni on sam nije ni najmanje potrudio da ih ostvari.

Kako navodi Demokracia.com, neke od uslova koje je Kurti naveo, posebno one vezane za dijalog sa Srbijom, druge strane uopšte nisu ni razmatrale.

Ista priča je i sa šest uslova Albina Kurtija koje je nametnuo međunarodnoj zajednici 2. februara ove godine, a koji su morali da se sprovedu, da bi on i vlada razmotrili osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Prepoznajući svoju nemoć da se drži sopstvenog uslovljavanja, Kurti je još jednom skupio hrabrost da objavi drugi set uslova. tako da se sada ne radi više o njih šest, već o - sedam.

Demokracia.com podsjeća na šest uslova - Zajednica mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi na Kosovu, zatim Zajednica ne može biti jednonacionalna, mora mijenjati naziv, ne može imati/nositi bilo kakvu javnu ili izvršnu vlast i mora služiti samo horizontalnoj saradnji opština u skladu sa Ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Treći uslov koji je postavio jeste da prava nacionalnih manjina i relevantni mehanizmi zaštite treba da ojačaju princip reciprociteta između dvije države i da uzmu u obzir evropske standarde i modele, četvrti je da prije osnivanja Zajednice budu ugašene nelegalne strukture Srbije na sjeveru i predato sve ilegalno oružje, a peti uslov bio je da Zajednica bude dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

Kao šesti uslov, Kurti je postavio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povlači pisma upućena u pet država članica EU, ali i ostalima, zbog neprihvatanja zahtjeva Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, što takođe predstavlja kršenje sporazuma iz 2013., kako je kazao Kurti.

Ni u Briselu, niti Ohridu nije razmatran nijedan od uslova premijera Albina Kurtija.

Kurti se 27. februara sastao u Briselu sa predsjednikom Srbije i postigao dogovor o onome što je poznato kao Osnovni sporazum, koji je bio poznat i kao francusko-njemački plan ili čak evropski plan.

Taj sporazum ima šest stavova u preambuli i 11 članova.

Među njima je i član 7, za koji je premijer Kurti otkrio važne detalje na sjednici Skupštine, i član 10, kojim je Kurti, kao veliki protivnik Zajednice, priznao da će je uspostaviti, napuštajući tako svoje uvjerenje.

Tri nedjelje kasnije, 18. marta 2023. godine, Kurti se sastao u Ohridu da postigne sljedeći dogovor, Aneks za primjenu Osnovnog sporazuma, ali i da trajno poveže evropske integracije Kosova sa osnivanjem Zajednice.

Zajednica, samoupravljanje za Srbe i status Srpske pravoslavne crkve su temelji Briselskog osnovnog sporazuma. Ali, Ohridskim aneksom, oni su postali neodvojivi dio puta Kosova ka Evropskoj uniji. Uspjeh tog članstva u potpunosti zavisi od nivoa implementacije tih sporazuma.

U tački 2 Ohridskog aneksa navodi se da "strane vode računa da Sporazum i Aneks za implementaciju postaju sastavni dio odgovarajućih procesa članstva Kosova i Srbije u EU".

Izvor: Kosovo online/Demokracia