Nema značajnih koraka

Profesor Muhamet Kelmendi kaže da premijer Albin Kurti govori ono što svi žele da čuju, a da je zapravo Kosovo stagniralo na svim poljima, prenosi Gazeta blic.

Kelmendi je reagovao nakon Kurtijeve izjave tokom sastanka Generalne skupštine Samoopredjeljenja da "druge zemlje ne mogu ni da sanjaju njegove rezultate", i naveo da nema zaposlenja, poboljšanja uslova rada, da se mladi ljudi masovno iseljavaju, i da se pored svega toga djeci i starima daje pomoć u vidu milostinje.

"Stavovi koje je Kurti izrazio o dostignućima na Kosovu ostaju pusta želja. U odnosu na ova 'dostignuća' potrebno je da se stvar sagleda u dva pravca, unutrašnji poslovi i položaj Kosova u odnosu na države i međunarodne mehanizme. Želja postoji, ali u zemlji nedostaju potrebni razvojni rezultati. Nemamo očekivano zaposlenje i poboljšanje uslova rada i plaćanja, mada postoje i restrikcije prava na rad. Masovno iseljavanje se nastavlja, Kosovo se prazni. Nemamo dejure konstrukciju sudskog i tužilačkog sistema. Nemamo zdravstveno niti penziono i porodično osiguranje. Socijalno osiguranje je 100 eura mjesečno, a penzija 100 eura. Djeci i penzionerima se daje pomoć u vidu milostinje. Kosovo nije uspjelo da napravi značajnije korake u borbi protiv kriminala i korupcije", kaže Kelmendi.

Dodaje da postoji stagnacija čak i u odnosu na međunarodne mehanizme i da se ZSO gradi po Sporazumu iz 2013. godine.

„U odnosu na države i međunarodne mehanizme postoji stagnacija. Nismo imali nikakvo novo priznanje dvije godine. Kosovo još nije priznalo pet država EU. Kosovo nije postalo član nijednog međunarodnog mehanizma, ni u Evropi, ni u svijetu, u UN. I ZSO se gradi po Sporazumu iz 2013. godine”, rekao je Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic