Stvara pravnu nesigurnost

Demokratska partija Kosova (PDK) najavila je da će Zakon o Suverenom fondu, koji je Skupština Kosova usvojila prekjuče, biti upućen Ustavnom sudu tvrdeći da krši osnovne principe ekonomskog uređenja, piše Albanian post.

Skupština Kosova je prekjuče, u drugom čitanju, usvojila Zakon o Suverenom fondu, a prema riječima predsjednika poslaničke grupe PDK Abelarda Tahirija tim Zakonom namjerava se stvaranje birokratske megastrukture koja šteti budžetu, stvara pravnu nesigurnost i, prije svega, narušava ustavnu vrijednost vladavine prava.

"U njegovoj organizaciji i funkcionisanju neće se primjenjivati ni osnovni Zakon za javna preduzeća, ni Zakon o radu, kao ni Zakon o javnim nabavkama, već će se upravljati po hirovima prodatih kvazi stručnjaka", kazao je Tahiri.

Zakon, kako ocjenjuje Tahiri, koncentriše stotine miliona eura u rukama grupe moći, dok hiljade radnika kompanija rizikuju da budu ostavljeni na ulicu, zamenjujući ih partijskim militantima i članovima porodica osoba na vasti.

"Zbog toga ćemo ga uputiti Ustavnom sudu, gdje ćemo se pravnim argumentima obavezati da ovaj zakon, koji ima ideološku osnovu u komunističkim ekonomijama, poništimo", dodao je Tahiri.

Nakon usvajanja Nacrta zakona o Suverenom fondu u Skupštini Kosova, premijer Albin Kurti je rekao da će tom odlukom Kosovo imati prioritet na finansijskoj mapi regiona i Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post