Specijalni sud u Hagu

Predsjednica Specijalnog suda u Hagu Ekaterina Trendafilova, donela je odluku da se izmjeni kazna izrečena Nasimu Haradinaju i on bi danas trebalo da bude pušten na slobodu, pod uslovima navedenim u odluci.

Ti uslovi ostaju na snazi dok ne isteknu kaznu od četiri godine i tri mjeseca koju je izreklo vijeće Apelacionog suda, navodi se u saopštenju Specijalnog suda iz Haga.

Predsjednica je zaključila da su krivična djela za koja je Haradinaj osuđen nesumnjivo teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na (potencijalne) svjedoke, ali da niz faktora govori u prilog izmjeni kazne.

Konkretno, Trendafilova je zaključila da je Haradinaj tokom vremena provedenog u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se u izvještaju sekretara navodi da se u proteklih nekoliko mjeseci pridržavao pravila koja tamo važe.

"Osim toga, predsjednica je navela i da je Haradinaj izrazio kajanje i čvrstu rješenost da se ubuduće uzdrži od radnji koje bi mogle predstavljati krivična djela protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu. Predsjednica je naglasila da će odluka biti povučena ukoliko se Haradinaj ne bude pridržavao nekog od uslova iznetih u njoj", navodi se u saopštenju.

Nasim Haradinaj je u maju prošle godine osuđen na četiri i po godine zatvora. Optužnica ih je teretila za krivična djela protiv pravosuđa u šest tačaka – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka u toku krivičnog postupka (tačka tri), odmazdu (tačka četiri) i povredu tajnosti postupka (dvije tačke).

Izvor: Kosovo Online