EU i SAD

Premijer Albin Kurti optužio je Beograd za kršenje sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom i ocjenio da taj sporazum moraju da štite zemlje koje su ga donele, odnosno Evropska unija i SAD, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je za normalizaciju odnosa potrebna "normalizacija Srbije" u demokratskom i evropskom smislu te riječi.

„I sve to, ne samo zato što se ne treba protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, već zato što Kosovo i Srbija treba da žive rame uz rame kao normalni susjedi sa dobrosusjedskim odnosima u Evropi“, rekao je Kurti.

Premijer je istakao da je vlada na čijem je čelu uvijek za dijalog.

„Pred ruskom okupacijom Ukrajine, atlantska zajednica je tražila pomirenje. Umjesto konačnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje, vlade su tražile sporazum o putu ka normalizaciji usredsređen na defakto uzajamno priznavanje. Naravno, naša vlada je za dijalog i mi se pod bilo kojim okolnostima obavezujemo samo na sporazume koji unapređuju interese Kosova i jačanju naše građanstvo i koji ga ne umanjuju i ne štete“, rekao je Kurti.

On je takođe kritikovao zapadnu diplomatiju što je „mazila” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ako se iz rata u Ukrajini može izvući bilo kakva lekcija, onda je to da 'maženje' autokrata nikada ne funkcioniše. Velikodušnost koja im je pokazana shvataju kao znak slabosti, straha ili oboje. Oni, nažalost, razumeju samo demokratsku stabilnost i snagu. Ali umjesto štapa, predsjedniku Srbije je ponuđena šargarepa. Što više nevolja izaziva u regionu, to više novca traži i dobija od EU. Što se više kreće ka Rusiji i Kini, to je Evropska unija više prati fondovima. U međuvremenu, otkako je došao na vlast, Srbija se samo vratila u autokratiju”, rekao je Kurti.

On je, međutim, rekao da Kosovo ostaje posvećeno i konstruktivno u razgovorima.

„Sada imamo sporazum koji moraju da štite oni koji su ga doneli. Pravno obavezujući sporazum ne može se prekinuti bez posljedica. Međutim, Srbija ga je u mnogim slučajevima prekršila bez ikakvih posljedica“, rekao je Kurti.

Izvor: VOA/Reporteri/Kosovo Online