Vjera u bolje Kosovo

Premijer Kosova Albin Kurti naveo je da je do sada više od 3.260 vlasnika preregistrovalo automobile na RKS tablice, kao i da je za 30 odsto povećano interesovanje za kosovskim pasošima, zbog čega primjećuje "interesovanje za integraciju".

"Shvatamo i znamo da je isto u interesu svakog građanina Kosova. Svih nas. Zajedno. U svijetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali vjeru u bolje Kosovo", navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

Dodaje se da predstojeće posjete dolaze u vreme kada građani Kosova prihvataju svoj evropski identitet, ne samo u smislu upravljanja i društva, već i sa šansom da se fizički približe evropskim susjedima.

"Građani Kosova koji žele da posjete svoje porodice i iz prve ruke vide kulturu zemalja šengenskog regiona biće slobodni da putuju bez viznog režima od 1. januara. Zadovoljstvo nam je što se interesovanje za korišćenje ove mogućnosti proteže širom zemlje, od samog sjevera do juga, sa porastom od oko 30 odsto zahteva za biometrijskim pasošima ove godine u odnosu na prošlu", ističe Kurti.

On dodaje da članstvo u Savjetu Evrope donosi prednosti, posebno pripadnicima nevećinskih zajednica, u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu.

"S toga smo i posvećeni aplikaciji za članstvo kao najboljem načinu da obezbjedimo zaštitu prava svih na Kosovu", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online