Specijalizovana vijeća Kosova

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu usvojila su privremenu odluku da se bivšim liderima OVK optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zabrane sve posjete u pritvoru, zbog, kako navode, opasnosti da u javnost izađu povjerljive informacije sa suđenja, prenosi Dukađini.

Sud je djelimično odobrio zahtjev Specijalizovanog tužilaštva da se trojici uhapšenih Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju i Rexhepu Selimiju za zabranu posjeta, odobravajući im redovno viđanje sa advokatima.

"Vijeće zabranjuje bilo kakvu posetu bilo kom od trojice optuženih neprivilegovanih lica dok vijeće ne odluči o osnovanosti prijave Specijalnog suda. Svaki zahtjev za komunikaciju sa neprivilegovanom osobom tokom tog perioda biće predmet prethodnog odobrenja registratora", saopštilo je Spezijalizovano vijeće, a prenela Zakletva pravde.

Prema ovoj odluci, sugeriše se da postoji poasnost da povjerljive informacije iznete na suđenju mogu otkriti pojedinci koji nemaju pravo da ih dobiju.

"Informacije stavljene pred komisiju sugerišu da postoji realan rizik da će povjerljive informacije biti otkrivene pojedincima koji nemaju pravo da ih prime. Nezakonito objelodanjivanje takvih informacija može negativno uticati na efektivnu zaštitu žrtava i svjedoka i na integritet postupka. Shodno tome, Komisija će narediti privremene mjere neophodne i proporcionalne potrebi da se spreči objelodanjivanje takvih informacija", navodi se u odluci.

Komisija je naglasila da se ograničenja odobrena odlukom neće odnositi na privilegovane kontakte.

"Vijeće određuje da se ograničenja usvojena ovom odlukom ne primenjuju na privilegovane kontakte sa specijalizovanim advokatom i kobraniocem kako je definisano u pravilu 111", saopštili su iz Specijalizovanog vijeća Kosova.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini