Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku reagovala je na odluku Specijalnog suda da se bivšim liderima OVK kojima se u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zabrane posjete i međusobna komunikacija, ističući da to nije pravedno i da su oni dvije godine bili u pritvoru bez suđenja.

Çitaku je na društvenoj mreži "X" ukazala da proces suđenja predugo traje i da je "sporan".

"Činjenica je da su osnivači ove republike držani u pritvoru dvije godine bez suđenja. Godina sporih procesa. Ovim tempom ostaće u pritvoru još 10 godina. Očekujete da ne razgovaraju o tome koliko je proces dosadan? Ja poštujem zakon. Ali ovo nije pravda", navela je Çitaku.

Smatra da obrazloženje suda za zabranu posjeta nije relevantno, ocjenjujući da "ništa ne znači" ukoliko su bivši lideri OVK sa svojim posjetiocima i razgovarali o svedocima i sudskom procesu.

"Obrazloženje da se osnivači OVK stave u izolaciju je dakle, da su razgovarali sa nama posjetiocima slučaja? O smješnim svjedočenjim? A mi smo komentarisali? Naravno. Ja komentarišem slučajeve Vrhovnog suda SAD. Predmete Ustavnog suda Kosova. I ove slučajeve takođe", istakla je ona.

Zaključila je da su bivši lideri OVK zaglavljeni u procesu kome se ne nazire kraj.

Izvor: Kosovo Online