Lakše kretanje

Vlada Kosova danas je usvojila Nacrta zakona kojim se predviđa da građani Kosova od rođenja mogu da dobiju ličnu kartu, prenosi Gazeta express.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla istakao je da će tom novinom u Zakonu o ličnoj karti, građani Kosova određenog uzrasta moći sa tim dokumentom da se kreću u zemlje sa kojima Kosovo ima sporazum.

„Ovim nacrtom zakona definisani su uslovi, procedure, nadležni organ za izdavanje, uslovi za korišćenje lične karte i obaveze građanina u vezi sa njenom upotrebom. Novina ovog prijedloga zakona je stvaranje mogućnosti da građanin Kosova, od rođenja do 16. godine, može da dobije ličnu kartu, ali bez prinude. Ovo će omogućiti građanima ovog uzrasta da se kreću van Republike Kosovo samo sa ličnom kartom u onim zemljama sa kojima Kosovo ima sporazum“, rekao je Sveçla.

Napomenuo je da Nacrt zakona reguliše i korišćenje elektronskih podataka iz lične karte, njen oblik i sadržaj, rok važenja, kao i pravila u slučaju oštećenja, gubitka ili krađe lične karte.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express