Povećane investicije

Premijer Albin Kurti rekao je da su tokom dvije trećine njegovog mandata u vladi, vojska nikad nije bila jača, da su zatvorene mnoge ilegalne rute krijumčarenja i ilegalne trgovine, kao i da su uništene laboratorije za drogu i kriptovalute, prenosi teve1.

„Imamo vojsku jaču nego ikad, budžet smo dva puta podjelili sa onim što je imao. Imamo 1.852 nova vojnika, a planirano je još 600 za sljedeću godinu. Ima više naoružanja jer smo investicije povećali za 191 odsto, skoro tri puta. FSK sada, pored čizama na zemlјi, ima i oči u nebu sa dronom Bajraktar“, rekao je Kurti.

Kurti je, tokom prezentacije na sjednici Vlade Kosova, rekao da su postignuta mnoga dostignuća u europskim integracijama i unapređenju važećeg zakonodavstva, dok je optužio Ustavni sud da je nacrt zakona o provjeri devet mjeseci ostao bez odgovora.

„Zatvorili smo mnoge ilegalne rute za šverc, trgovinu i ilegalni prelazak granice, 34 pa je, samo na sjeveru zemlјe, uništeno 26 laboratorija za drogu od ukupno 16 na Kosovu i šest laboratorija za proizvodnju kriptovaluta. U četiri opštine na sjeveru veća je bezbjednost, asfaltiraju se putevi i grade nove kuće, uklјučujući i one albanskih građana. Do sada je izvršeno 2.100 konverzija registarskih tablica, dok je interesovanje za pasoše povećano. Od 1. januara pasoš će biti višestruko moćniji jer stupa na snagu odluka o liberalizaciji viza na području  Evropske unije. Ovo dostignuće je rezultat zakonitosti, reformi našeg dobrog upravlјanja sa međunarodno uzvišenim imidžom. Unapređenje indikatora nije dovolјno bez nezavisnog pravosudnog sistema, to je moguće samo kroz provjeru, za šta su finalizovani ustavni amandmani i prvi nacrt nacrta zakona o proveri, koji je još uvijek u obradi bez odgovora Ustavni sud već devet mjeseci“, rekao je Kurti.

On je rekao da prema podacima Svjetske banke, Kosovo ima najveći paket podrške inflaciji u regionu.

„Prema podacima Svjetske banke, Kosovo ima najveći paket podrške u regionu u suočavanju sa inflacijom i energetskom krizom. Buduće majke dobijaju podršku za sebe i djecu do 16 godina. 40.000 novopečenih majki koje su dobile mjesečnu podršku i 387.000 djece koja su počela da osjećaju ruku države za vitalnu pomoć. Državno visoko obrazovanje učinili smo besplatnim za 43 hilјade studenata osnovnih i master studija, povezujemo stručno obrazovanje sa tržištem rada kroz dualno obrazovanje.

Kurti je rekao da su za 32 mjeseca njegove vlade napravlјena pobolјšanja u zdravstvenom sistemu i podršci građanima.

„Građanima smo raspodjelili privredni rast, posebno u uslovima inflacije i energetske krize. Podržali smo subvencionisanje računa za struju, električnu opremu, studente, penzionere, porodice u potrebi, studente, žene, osobe sa invaliditetom i članove porodica bez zaposlenih. Subvencionisali smo plate u privatnom sektoru, preduzećima da povećaju proizvodnju i izvoz, promociju na međunarodnim sajmovima, račune za energiju da budu jeftiniji u regionu”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/teve1