Povećanje zaposlenosti

Premijer Albin Kurti najavio je da će NVO i preduzeća moći da se registruju kao društvena preduzeća. Prema njegovim riječima, ova odluka omogućava zapošljavanje i obezbjeđivanje blagostanja za ugrožene grupe.

"Prvi put na Kosovu naša vlada omogućava nevladinim organizacijama i preduzećima da se registruju i dobiju status društvenih preduzeća", rekao je Kurti.

On je naglasio da će olakšice će biti ponuđene socijalnim preduzećima kako bi se podstaklo učešće osjetljivih grupa na tržištu rada.

"Sa druge strane obezbjeđuju preraspodjelu prihoda u službi ovih grupa. Treba da se poveća i zaposlenost, ali i blagostanje“, izjavio je premijer.

Ministar finansija Hekuran Murati naveo da se preregistracija može izvršiti ukoliko je 30 odsto radnika iz ugroženih grupa.

"Prednosti su što su kompanije ili nevladine organizacije oslobođene poreza na dohodak. Za razliku od tradicionalnih biznisa koji imaju za cilj da maksimiziraju profit, socijalna preduzeća svoja sredstva koriste za unapređenje društvene misije", naglasio je Murati.