Razočaranje!

Predstavnici radničkih sindikata javnog i privatnog sektora izrazili su razočaranje zbog neodazivanja na njihove zahtjeve Vlade koju predvodi Albin Kurti, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njihovim riječima, nisu očekivali loš odnos sa Vladom, bili uvjereni u plodonosniju saradnju.

Navode su za vrijeme dok je Samoopredjeljenje bilo u opoziciji uvijek nailazili na podršku, dok im sada nedostaje komunikacija sa Vladom da bi riješili svoje probleme.

Sindikalni lideri upozoravaju na štrajkove i proteste ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Ali Sefaj, predstavnik Sindikalnog udruženja državnih službenika, rekao je za da su očekivali bolji pristup i saradnju izvršne vlasti sa sindikatima, ali se desilo suprotno. Čak kaže da je Vlada stimulisala poslodavce da krše prava radnika.

"Prosto je iznenađujuće zbog činjenice da je riječ o socijaldemokratskoj vladi i da cijela opozicija ima razumijevanja i podrške za sve zahteve sindikata, a posebno za zahtjeve radnika, pa čak i rudara: Iznenađujuće je da neko može toliko da se promjeni kao predstavnici Samoopredjeljenja. Kao sindikat, očekivali smo potpuno drugačiji pristup, očekivali smo saradnju, da se zahtjevi ispune i posvećenost inspektora kako bi se maksimalno poštovala prava radnika, da se kazne nasilnici ili oni koji krše prava radnika,ali se desilo potpuno suprotno, Vlada je stimulisala svakog poslodavca da krši prava radnika i nudi vam ograničen pristup sindikatima", kazao je.

On je rekao da je najveće razočarenje prema Vladi bahatost i nedostatak komunikacije u rješavanju zahtjeva i pitanja koja su, prema njegovim riječima, zaslužila tretman institucija.

"Najviše nas je razočarala arogancija koja stoji iza toga i nedostatak komunikacije u rješavanju zahtjeva i pitanja za koja smo smatrali da zaslužuju tretman, to je prvi put da je Vlada Kosova zatvorena i nema socijalnog dijaloga za rješavanje većine zahteva i ukidanje nekih sektorskih kolektivnih ugovora. Posebno je problematična nespremnost da se sarađuje na određivanju minimalne zarade na zahteve sindikata i radnika", kaže.

Nexhat Luminca, predsjednik Novog sindikata KEK-a, rekao da oni traže povećanje plata od 2018. godine, ali da njihovi zahtjevi nisu uslišeni.

"Tražili smo povećanje plata pošto radnici KEK-a nisu imali povećanje plata od 2018. godine. Nedavno se tržište rada na Kosovu promjenilo i plate KEK-a više nisu atraktivne plate i to stvara hendikep za radnike KEK-a jer nemaju dovoljnu motivaciju kada vide da za isti rad mogu biti plaćeni mnogo više u privatnom sektoru ili u drugim zemljama, imamo mnogo radnika koji su počeli da napuštaju posao", kaze Luminca.

On je dodao da ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, može doći do štrajkova i protesta.

Lumnica je ocjenio legitimnim zahtjeve radnika KEK-a, za koje je rekao da neće tražiti više pregovora, već samo njihovu realizaciju.

"Ne treba ni sa kim više da razgovaramo, treba da realizuju zahtjeve radnika. Imamo vikend naplatu za smenske radnike koji i dalje ne primaju naknadu. Dobili su je samo oni koji su tužili preko izvršitelja. Ukoliko se zahtjevi ne ispune, postupićemo po statutu sindikata, što znači protest i štrajk dok se ne ispune", kaže on.

Jusuf Azemi, predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova, rekao je da osim zahtjeva koje su poslali, nisu imali nijedan sastanak sa rukovodiocima institucija i da su odustali nade da će sastanka i biti.

"Sa premijerom i Ministarstvom finansija nikada nismo imali sastanak o zahtjevima koje smo izneli od njihovog dolaska na vlast, a sada smo odustali od zahtjeva da se sastanemo sa njima, jer oni imaju problem ne samo sa nama kao Zajednicom, već  sa svim sindikatima i pored toga što je obaveza Vlade Kosova da razgovara sa nama", rekao je on.

Dodao je da ne očekuje dogovor sa Vladom, ističuići da su kada nisu bili na vlasti obećavali i proklamovali saradnju i podršku.

"Oni su obećali da će biti ozbiljne saradnje, da će se brinuti za svaki naš problem i zaista sam mislio da će te probleme otkloniti, mislio sam od trenutka kada sam pisao premijeru ili nadležnim institucijama, odnosno Inspekciji rada, da imamo problem sa radnicama u odnosu poslodavac-zaposleni, smatrao sam da uz nekakvu privilegovanu formu u skladu sa zakonom treba pogurati te procese, ali se to nije desilo", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online