Sportno pitanje

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da su dva člana nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je Kosovu i Srbiji predložila zapadna petorka problematična i neustavna, preneo je Reporteri.

„Prvi problem je član 42. On je direktno vezan za Arbitražnu komisiju. Šta je ova komisija? To je tijelo koje bi trebalo da rješava neusklađenosti i sporove između centralnog nivoa i Zajednice. Kada se ide dalje u tekst koji govori o Arbitražnoj komisiji, daje se uloga Evropskoj uniji. Ne možemo da se vratimo na tu situaciju jer imamo institucije, i sud za upravne stvari. Ovaj član je, po mom mišljenju, problematičan i neustavan“, rekao je Tahiri.

Kako je dodao, ako ovakav nacrt stigne do Ustavnog suda na ocjenu, on je ubeđen da Ustavni sud nema razloga da ne kaže "ne" takvom tekstu.

Drugo sporno pitanje, prema ocjeni Tahirija, je odgovornost Zajednice za obrazovanje i zdravstvo.

„Tamo se jasno vidi da Gračanica i Sjeverna Mitrovica dobijaju nadležnost u oblasti visokog obrazovanja. Ovdje Zajednica preuzima odgovornost u vezi sa obezbjeđivanjem ovih službi", rekao je Tahiri.

On je naveo i da postoje dva člana koja eksplicitno govore da će Statut stupiti na snagu kada ga potvrdi Ustavni sud.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri