Vlada Kosova

Vlada Kosova saopštila je nakon razgovora glavnog pregovarača Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u Briselu, da "nacrt prijedloga za implementaciju člana 7. koji se odnosi na član 10. sporazuma" nije bio dio rasprave, ali da je ponovljen stav premijera Albina Kurtija koji je 26. oktobra predstavljen liderima, da se dalje treba ići u skladu sa principom da samo potpis znači prihvatanje i sprovođenje sporazuma.

"U raspravi o planu redosljeda implementacije izneti su naši komentari koji insistiraju na punoj implementaciji Osnovnog sporazuma. Razgovarano je i o sporazumima koji su sa srpske strane nailazili na prepreke i neprimenjivost u procesu, kao što su energetski sporazum i pitanje nestalih lica. Kosovo se složilo sa nacrtom dokumenta o projektnom zadatku za sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, nakon što je EU prihvatila naš komentar”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Vlada ostaje konstruktivna strana u procesu, potpuno posvećena punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznanju.

Kako navode, Bislimi je održao bilateralni sastanak sa Lajčakom na kome su razmotrene teme vezane za implementaciju Osnovnog sporazuma od 27. februara, Aneksa od 18. marta i novog plana od 21. oktobra, ali trilateralnog sastanka nije bilo.

Ovo je bio nastavak procesa nakon 26. oktobra sa liderima Njemačke, Francuske, Italije i EU, gdje je Kosovo istaklo svoje stavove, kao i spremnost za potpisivanje i punu implementaciju sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online