Nastavak

Glavni pregovarači Kosova i Srbije sastaju se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o primjeni sporazuma postignutih između dvije zemlje.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi i šef delegacije Srbije Petar Petković najprije će se odvojeno sastati sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Zatim, ako bude volje dvije strane, može se održati trojni sastanak.

Bislimi je rekao u srijedu da je ovaj sastanak nastavak sastanka održanog 26. oktobra sa liderima Njemačke, Francuske, Italije i evropskog bloka.

Petković je pre nekoliko dana rekao da će u Brisel ići sa "timom stručnjaka".

Prema evropskim izvorima, na dnevnom redu sastanaka biće razgovor o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, ali i o drugim koracima u sprovođenju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

O ovom sporazumu strane su postigle dogovor u februaru u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu u Ohridu.

Na sastanku u četvrtak, prema izvorima iz EU, glavni prioritet biće Zajednica opština sa srpskom većinom.

Nacrt za Zajednicu je Beogradu i Prištini u oktobru dostavila zajednička delegacija SAD, EU, Nemačke, Italije i Francuske.

EU ovaj nacrt smatra "modernim evropskim planom" i insistira na tome da ga strane prihvate.

Iako sadržaj nacrta još nije dostupan javnosti, EU i istaknute članice smatraju ga najboljim predlogom i kompromisom koji bi stranke trebalo da iskoriste za napredovanje.

Evropska komisija je kritikovala Kosovo i Srbiju zbog nespremnosti da sprovedu obaveze koje proizilaze iz prethodnih sporazuma.

U Izveštaju o napretku ove Komisije utvrđeno je da strane uopšte nisu počele da sprovode Sporazum u pravcu normalizacije.

Evropska komisija je pozvala Kosovo i Srbiju da odgovornije pristupe obavezama iz dijaloga, podsećajući da je tako nešto ključno za njihov napredak u procesu evropskih integracija.