Skupoća

Potrošačka korpa na Kosovu u oktobru 2023. godine porasla je za 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Gazeta metro.

Na osnovu podatka Agencije za statistiku Kosova, povećanje od 3,3 odsto se uglavnom objašnjava povećanjem potrošačkih cijena u ovom periodu u Klasifikaciji individualne potrošnje prema namjeni (COICOP) grupama i podgrupama: povrće 15,9 odsto, voće 12,1 odsto, roba i usluge za uobičajeno održavanje privrede i domaćinstva 11,1 odsto, ostali predmeti i oprema za rekreaciju, bašte i kućnih ljubimaca 8,4 odsto, prehrambeni proizvodi 7,5 odsto, bezalkoholna pića 6,9 odsto, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši 6,9 odsto. Zatim slijede alkoholna pića, duvan 5,6 odsto, rekreacija i kultura 5,3 odsto, namještaj, kućni aparati i parati za održavanje kuće 5,1 odsto, nabavka vozila 4,9 odsto, hljeb i žitarice 4,7 odsto, restorani i hoteli 4,1 odsto, odjeća i obuća 3,5 odsto, razna dobra i usluge 3,2 odsto, električna energija, gas i druga goriva 2,6 odsto i meso 2,1 odsto, sa zajedničkim uticajem ovih podgrupa od 3,8 odsto u Harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena.

S druge strane, pad cijena zabilježen je u COICOP grupama i podgrupama: ulja i masti -11,3 odsto, čvrsta goriva, ogrijev, pelet i dr. -9,5 odsto i mleko, sir i jaja -1,8 odsto, sa zajedničkim uticaj ovih podgrupa od -0,5 procenata u Harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena.

I pored nepromjene Harmonizovanog indeksa potrošačkih cijena u oktobru 2023. godine u odnosu na septembar 2023. godine, u COICOPI grupama i podgrupama primjećuju se određene promjene u cijenama artikala i usluga.

Pad cijena se primjećuje u podgrupama: goriva i maziva za lični transport -1,0 odsto sa zajedničkim uticajem ovih podgrupa od -0,1 odsto u Harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, dok se rast cijena primećuje u COICOP grupama i podgrupama: odjeća i obuća 1,7 odsto i razna dobra i usluge 1,2 odsto sa zajedničkim uticajem ovih podgrupa od 0,1 odsto u IHCK.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta metro