Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi govorila je o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom, čiji je novi nacrt 21. oktobra predstavila zapadna petorka.

Redžepi, koji dolazi iz bošnjačke zajednice, rekla je da je podjela zajednice i davanje privilegija samo jednoj zajednici za njih neprihvatljivo i uvredljivo.

U izjavi za portal Reporteri.net, Redžepi pravi poređenje sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, koja, kako kaže, konstantno stagnira proces evropskih integracija i normalnog ekonomskog razvoja u tom dijelu zemlje.

Redžepi kaže da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, sa svom velikom silom koja je ranije nasleđena u okviru Briselskog sporazuma, stvaranje nove države u okviru postojeće, što bi, dodaje, dodatno destabilizovalo Kosovo.

„Moj lični stav, kao i pozicija drugih nevećinskih zajednica koje žive na Kosovu, je miran i bezbjedan život za sve nas i našu djecu u duhu sloge i zajedničkog života za sve, bez obzira na etničku pripadnost i nacionalnost. Odvajanje jedne etničke grupe od ostatka naroda i davanje privilegija za nas je neprihvatljivo. I uvredljivo".

„Smatramo da smo svi mi Kosovari, da treba da poštujemo i cijenimo jedni druge, da živimo zajedno i stvaramo prosperitet i život koji više obećava za sve nas“.

“Formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom na sjeveru naše zemlje sa svom velikom moći koju smo prije naslijedili u sklopu Briselskog sporazuma je stvaranje nove države u okviru postojeće (imamo to u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, koja je tokom svih ovih godina konstantno stagnirala proces evropskih integracija i normalnog ekonomskog razvoja), nadam se da nam međunarodna zajednica neće nametnuti ovako nešto, što bi još više destabiliziralo Kosovo”, rekla je ona za portal Reporteri.net.

Redžepi dodaje da bi formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom otvorilo "Pandorinu kutiju" i za druge zajednice koje žive na Kosovu, koje bi mogle tražiti nešto slično.

„Srbi su za mene podjednako građani naše zemlje, kao i Albanci, Bošnjaci, Turci, Aškalije, Egipćani, Goranci, Romi, kao i svi drugi narodi, i u tom smislu svi mi, zajedno sa specifičnostima i razlikama različiti, moramo prihvatiti jedni druge na ravnopravnim osnovama, kao što smo vjekovima radili i živjeli zajedno, ako se podjelimo sada i teritorijalno po opštinama, nećemo imati zajedničku budućnost.

A zašto bi Srbi imali svoje opštine onda ću ja tražiti ispred bošnjačke zajednice formiranje opština u kojima Bošnjaci većinski žive, pa će neko drugi traziti od vlasti formiranje drugih opština, to nam pravo niko ne moze uskratiti. Otvaranje Pandorine kutije ne daje pravo i privilegiju samo jednom narodu”, rekla je ona za Reporteri.net.