Nova ulaganja

Početkom ove nedjelje Kosovo je posetio direktor turske kompanije "Baykar", od koje je Kosovo kupilo čuvene bespilotne letjelice Bayraktar. Nakon sastanka sa njim, ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci najavio je ulaganja i u druge projekte u ovoj oblasti. Ali šta su tačno ovi projekti niko ne zna jer ministarstvo odbrane ćuti, objavio je portal Gazeta Express.

Kosovo planira da proširi saradnju sa Turskom, na vojnom planu. Poslije dronova „Bayraktar TB-2“, ministar odbrane Ejup Maqedonci najavio je ulaganja u druge projekte.

Ministar je ovu izjavu dao nakon sastanka sa izvršnim direktorom kompanije "Bajkar" Halukom Bayraktarom tokom njegove posjete Kosovu.

„Saradnja sa kompanijom "Baykar", koja je svojim proizvodima postala vodeća firma za vojnu tehniku, učinila je da vojska Kosova za kratko vrijeme podigne svoje borbene kapacitete na nivo koji garantuje teritorijalnu odbranu i bezbjednost za sve naše građane. Tokom ovog sastanka razgovarali smo o narednim projektima u koje ćemo ulagati, kao i o proširenju ove saradnje“, izjavio je ministar nakon sastanka.

Projekti koje pominje Maqedonci su i dalje samo ideje, kažu u Ministarstvu odbrane. Iz ovog ministarstva su odbili da daju detalje o visini sredstava koja se očekuju za ulaganje i istakli da ne mogu da daju informacije o aktivnostima i saradnji u vojnoj oblasti koja se razvija.

„Kako je ministar naglasio u svom pismu, bilo je razgovora o projektima koji su još u početnoj, idejnoj fazi. Po prirodi, aktivnosti i saradnja u vojnoj oblasti koja se trenutno odvija ne mogu se dijeliti sa javnošću“, kaže se u odgovoru Ministarstva Gazeti express.

Nove kupovine iz Turske u ovoj oblasti najavio je i bivši ministar Armend Mehaj, tokom posjete Turskoj gdje se sastao sa Bayraktarom. Mehaj je kupovinu dronova opisao kao jednu od najvećih investicija u vojsci posljednjih godina.

„Da bih se zahvalio na principijelnoj i pouzdanoj saradnji kao i da vidim druge oblasti u kojima možemo da povećamo naše odbrambene kapacitete, upoznao sam se sa rukovodiocem kompanije "Baykar" Halukom Bayraktarom. Opremanje naše vojske u odbrambene svrhe i dalje će biti naš prioritet u skladu sa standardima NATO-a“, napisao je Mehaj na Facebooku, nakon sastanka.

O dronovima koje je Kosovo kupilo od Turske, govorio je i ambasador te zemlje na Kosovu Sabri Tunc Angili. On je rekao da je dolazak bespilotnih letjelica „Bayraktar TB-2” na Kosovo rezultat dogovora a ne donacije.

„Premijer Kurti je već dao saopštenje u medijima i čini mi se da je dao odgovor. Dakle, to je dogovor, to nije donacija. Zapravo, mi nismo samo odbrambeni partner Kosova. Kosovo je strateški partner Turske i obrnuto. Biti strateški partner znači razvijati sve oblasti, uključujući i odbranu. Ali na Kosovu imamo razvijenu i važnu ekonomsku saradnju. Imamo ulaganja u razne sektore: u banke, aerodrom, u distribuciju električne energije, u proizvodnju, a turske kompanije takođe povećavaju zaposlenost na Kosovu. Investicije na Kosovu su 10 odsto naših investicija na Balkanu. Prošle godine Turska je postala partner broj 1 Kosova i želimo da imamo ekonomsku i komercijalnu saradnju, ovo je važno za nas“, rekao je ambasador.

Upitan da li će na Kosovo stići i drugi dronovi, turski diplomata je rekao da to zavisi od potreba Kosova.

„Zavisi od potreba Kosova, ali do sada odbrambene snage Kosova prolaze kroz saradnju, obuku i imamo neku kooperaciju sa vojnim vođama. Tu se više fokusiramo, ali ako Vlada Kosova želi da stekne bilo kakvu dodatnu opremu u odnosu na ove potrebe, u odnosu na okvire NATO-a, onda će Turska i druge zemlje odgovoriti na ove potrebe. Do sada tako nešto nije bilo na našem dnevnom redu“, rekao je Angili.

Premijer Kosova Albin Kurti takođe je potvrdio kupovinu dronova na svom Facebook nalogu. Kurti nije rekao koliko je ovih letjelica opremljeno, već je samo rekao da ih je Vlada kupila od Turske.

Nakon Kurtijevog posta, Kfor je izdao saopštenje u vezi sa upotrebom dronova u kojem se navodi da se „gornji vazdušni prostor Kosova može koristiti samo za prelet Kosova sa jednog mjesta na drugo komercijalnim letovima“, a da je za sve ostalo neophodno odobrenje Kfora.

„Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za letenje iznad Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima; donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i po prethodnom odobrenju komandanta Kfora. Očekujemo da institucije na Kosovu obezbjede koordinaciju i poštuju postojeće procedure“, navodi se u njihovom saopštenju.

Inače, dron "Bayraktar TB2" može da ostane na nebu do 27 sati, a pokreće ga jednostavan elisni motor uz pomoć koga može da leti do 150 kilometara od svoje baze. Ova letjelica ima mogućnost da nosi i četiri rakete „pametne mikromunicije” koje su dovoljno precizne da unište oklopna vozila sa nekoliko kilometara udaljenosti.

Takve bespilotne letjelice tipa "TB2" koriste vojske nekoliko zemalja, a takođe su poslate u Ukrajinu da pomognu snagama Kijeva u borbi protiv ruske vojske.

Uprkos činjenici da cena "Bayraktara TB2" nije objavljena u javnosti, ranije ove godine organizovana je akcija prikupljanja sredstava za kupovinu takvih dronova za Ukrajinu, a organizatori prikupljanja sredstava sugerisali su da je za jedan dron dovoljno 5 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express