Bivša predsjednica CIK-a

Bivša predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka izjavila je da izbori na sjeveru Kosova mogu da budu održani ako gradonačelnici podnesu ostavke, dok za administrativno uputstvo koje je sačinila vlada i koje omogućava građanima da putem peticije smene gradonačelnike, kaže da je neustavno, preneo je Telegrafi.

"Smatram da, pošto već imamo gradonačelnike u četiri sjeverne opštine, koji su legalno izabrani, da izbori mogu da se održe samo ako oni podnesu ostavku. Ako se ti postupci sprovode onako kako je predviđeno uz peticiju građana, smatram da administrativno uputstvo nije ustavno, jer utiče na neka pitanja koja se ovim uputstvom obrađuju a koja utiču i na ljudska prava. Činjenica je da ovi predsjednici koji su zakonito izabrani ne mogu biti primorani da podnesu ostavke već ostavka mora da bude iz određenih razloga i njihovom voljom. Tek u tom slučaju ostavke mogu da se smatraju legalnim i mogu da da dovedu do novih izbora", rekla je Daka za Kosovo press.

Daka smatra da Centralna izborna komisija ne može da organizuje referendum jer, kako kaže, to nije u njenom mandatu.

"Ovo administrativno uputstvo se prvo odnosi na referendum koji mora da organizuje CIK. CIK trenutno nema taj mandat, jer ne postoji zakon o referendumu. A pošto je CIK ustavna institucija, to znači da CIK organizuje nešto za šta nema mandat. Dakle, to je pravno pitanje. Tim prije što izbore može da raspiše samo predsjednik države i CIK ne može da organizuje izbore bez ukaza koji je potpisao predsjednik Kosova", kaže Daka.

Ona, međutim, smatra da bi trebalo da postoji politički dogovor.

"U svakom slučaju, politički dogovor, koji mora da postoji za taj dio Kosova, je taj koji može da dovede do izbora koji bi uključili građane srpske nacionalnosti ili nevećinske zajednice koje žive u tom dijelu", rekla je Daka.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi