Došlo vrijeme

Izvršni direktor Instituta za evropske i globalne studije Jeton Halimi smatra da je premijer Kosova Albin Kurti znao da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza nametnuta od strane EU koju mora da ispuni, ali da joj se protivio samo kako bi dobio podršku građana na izborima. Sada je, kako kaže, došlo vrijeme da Kurti svoje obaveze sprovede, prenosi Euronews.

Halimi ističe da je nakon sastanka sa "velikom petorkom" Kurti prihvatio ZSO, a da se posjetom izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Kosovu ubrzava taj proces.

"Mislim da se strategija pomerila i od posljednje posjete emisara, gospodin Kurti je već dobio obaveze i prihvatio nacrt statuta samouprave Zajednice. Lajčakova posjeta je veoma pristupačna da ubrza ovakav proces da Kosovo, na čelu sa Kurtijem, uspostavi samoupravu", rekao je Halimi.

Napomenuo je i da je u Srbiji u toku predizborna kampanja, te da su dvije strane na dobrom putu ka uređenju odnosa između država.

Na pitanje da prokomentariše zašto se danas Miroslav Lajčak sastaje sa opozicionim liderima, Halimi kaže da Kosovo može da napreduje samo ukoliko se pozicija i opozicija ujedini, a da će Lajčak sada upoznati opoziciju sa svojim zahtevima

"Kao što je poznato, Lajčak je dao ovo upozorenje da bi opozicija uradila ono što sam rekao. Jer Kosovo može napredovati samo uz zajedničku poziciju-opoziciju. Dio statuta je urađen u medijima, objavljen je", naveo je on.

Dio nacrta ZSO objavljen je u medijima, što je prema ocjeni Halimija dobar korak.

"Dio koji je objavljen je tačan. Mislim da je to dobar korak. Dok je Kurti bio u opoziciji, Kosovo je doživljavao kao crno, nije priznavao zastavu Kosova, a jedini cilj mu je bio da dođe na vlast. Sada zna šta je vrsta ugnjetavanja, pritiska izaslanika. Pomenuli smo da je prevario stanovništvo i sada ih ubeđuje da treba da osnuje udruženje, ali samo po presudi Ustavnog suda, koji je dao svoja zapažanja", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje hoće li Kurti sprovesti zadatak koji nameće EU zarad ukidanja kaznenih mjera, poručuje da Kurti nema više mogućnosti da se bavi gimnastikom ili igrama.

"Vidite šta se desilo u Banjskoj. Kurti nema više mogućnosti da se bavi gimnastikom ili igrama. Kurti nema više šta da kaže stanovništvu. Ovom Zajednicom Kurti je ubio 2-3 osobe. Poginuli su za ovu Zajednicu što je Kurti razbesneo parlament Kosova nasilnim i strašnim protestima, ali sada je shvatio da Kosovo ima zakonsku i ustavnu obavezu da uspostavi Zajednicu i baci loptu Srbiji i Vučiću. Već tada je znao da je to zakonska obaveza, ali je to iskoristio da dođe na vlast i nije slučajno dobio 50 odsto glasova", zaključio je Halimi.

Izvor: Kosovo online/Euronews