Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti kaže da je vladajuća stranka od početka mandata posvećena poboljšanju poslovnog ambijenta, unapređenjem zakonodavnog okvira, kao i ružanju podrške poslovanju i zaštiti konkurencije.

Kurti je na Facebooku naveo da su 322 preduzeća dobila finansijsku podršku kroz grantove u iznosu od 11,8 miliona eura i subvencionisane kredite za još 395 preduzeća u vrijednosti od 12,4 miliona eura.

"Za više prostora za kreativnost i inovacije za mlade ljude i nove kompanije, podržali smo Park za inovacije i obuku (ITP) u Prizrenu sa osam miliona eura. A za više prostora za poslovanje, izgradili smo infrastrukturu sa kapitalnom investicijom od 2,5 miliona eura u industrijskim parkovima u Vučitrnu, Suvoj Reci, Vitini, Lipljanu i Orahovcu“, napisao je on.

Navodi da su unapredili pravni okvir za poslovanje usvajanjem 16 zakona i 35 podzakonskih akata, a sa Evropskom unijom su potpisali sporazum za uključivanje Kosova u najveći program EU - zajedničko tržište, za period 2021-2027. i posvećen je podršci preduzećima i organizacijama u cilju jačanja nadzora unutrašnjeg tržišta, povećanja konkurentnosti, zaštite potrošača i unapređenja finansijskog sektora.

„U međuvremenu, započeli smo pregovore za sporazume o slobodnoj trgovini sa državama EFTA, Švicarskom, Lihtenštajnom, Norveškom i Islandom, kako bismo produbili trgovinske odnose sa njima. Po prvi put smo usvojili industrijsku politiku. Strategija industrijskog razvoja i podrške poslovanju 2030. predviđa transformisanu i globalno integrisanu industriju sposobnu da proizvodi proizvode sa visokom dodatnom vrednošću i obezbjeđuje zapošljavanje“, napisao je on.

Dodao je da je tržišna inspekcija u 2022. godini postavila rekordan broj inspekcijskih nadzora, iu međuvremenu je 500 privrednih subjekata dobilo licencu za prodaju naftnih derivata, koji do sada nisu bili licencirani.

"A za krize i vanredne situacije, kada je tržište poremećeno spoljnim faktorima, naše državne rezerve smo uvećali 30 puta. Za više bezbjednosti naših građana, za više nacionalne bezbjednosti“, napisao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online