Na Kosovu je juče puštena u rad rekonstruisana dionica pruge Elez Han-Kosovo Polje, u prisustvu premijera Albina Kurtija, koji je poručio da je to jedan od najvažnijih događaja i “odlučujući trenutak” za kosovske željeznice.

Na toj dionici, ponovo su otvorena dva tunela, jedan dužine 262 metra i drugi dug 122 metra, koji su bili potpuno urušeni.

Projekat obnove te dionice predviđao je gradnju 13 novih mostova i rekonstruciju sedam tunela po najvišim evropskim standardima.

Kurti je rekao da su radovi na obnovi ove dionice od Kosova Polja do Elez Hana, na granici sa Sjevernom Makedonijom, koštali više od 164,5 miliona eura.

“Više od 200 miliona eura koštaće radovi na drugoj dionici, od Kosova Polja do Mitrovice i od Mitrovice do sjeverne granice Kosova”, rekao je Kurti.

On je zahvalio Evropskoj uniji, Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, na podršci u finansiranju i rehabilitaciji željezničke pruge, koja će, kako je naveo, građane Kosova još više približiti Uniji.

On je ukazao na značaj željezničke infrastrukture, koja povezuje Kosovo sa regionom i Evropom, otvara put rasta i razvoja, a u koju se do sada nije mnogo ulagalo.

Dodao je da će pruga koja je danas puštena u saobraćaj, kao i one koje će tek biti izgrađene, ponuditi novi vid transporta, brži, lakši, sigurniji i čistiji.

“Imamo sporazum o saradnji sa Albanijom, na izgradnji pruge Priština - Durs, gdje potom namjeravamo da izgradimo luku, koja pretvara naš region u važan centar trgovine i prometa”, rekao je Kurti.

Svečanosti su prisustvovali ministri ekonomije Artane Rizvanolli, životne sredine Liburn Aljiu, finansija Hekuran Murati, ambasador Italije na Kosovu Antonelo de Riu, šef Odjeljenja za saradnju iz Kancelarije EU na Kosovu Johanes Stenbaek Madsen, direktor EBRD za Kosovo Sergij Masličenko, poslanici i građani.

Izvor: Kosovo Online