ZSO obaveza Kosova

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier poručio je da je, iako cijeni spremnost premijera Albina Kurtija da potpiše sporazum sa Srbijom – potpisivanje sporazuma daleko manje važno od ispunjavanja obaveza, preneo je Reporteri.

"Iz naše perspektive, iako priznajemo interes premijera Kurtija da ima potpis, mislimo da je to daleko manje važno od toga da se ide naprijed, uz punu i potpunu implementaciju svih obaveza iz sporazuma od obe strane. Mogu vam dati spiskove drugih sporazuma koji nisu nužno potpisani, ali su pravno obavezujući. SAD i EU vjeruju da su Osnovni sporazum i implementacioni aneks pravno obavezujući“, rekao je Hovenijer za Kanal 10.

Kada je riječ o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati Kosovo, Hovenier je istakao:

"Mogu da kažem da u ovom trenutku vjerujemo predsjedniku Srbije kada kaže da nije spreman na to".

On je naznačio i da SAD u potpunosti podržavaju evropski prijedlog za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je Kurtiju predstavila diplomatska petorka, 21. oktobra, te da su na „istoj liniji“ sa Francuskom, Njemačkom i Italijom po pitanju nacrta statuta ZSO.

"U nedavnoj izjavi, predsjednik Francuske, kancelar Njemačke i premijerka Italije opisali su nacrt statuta – koji u potpunosti odobravaju i, dodaću, i SAD ga u potpunosti podržavaju – kao ’savremeni evropski način za rješavanje osjetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima u okviru parametara koje su strane postavile’. Slažemo se sa ovim“, rekao je Hovenier.

Naveo je i da je ZSO obaveza Kosova, ali da SAD razumeju i prihvataju da Zajednica opština sa srpskom većinom „mora biti ograničena na određene načine“.

Prema njegovim riječima, ZSO treba da bude osnovana u skladu sa Ustavom Kosova i da bude u skladu sa stavom koji su SAD iznele preko Dereka Cholleta i Gabriela Escobara.

Dodao je da u okviru nacrta postoje modaliteti koji omogućavaju Ustavnom sudu da ga usvoji.

"Posljednja tačka - da li je to u skladu sa Ustavom? Vjerujemo da jeste. U nacrtu statuta postoje modaliteti da bi Ustavni sud mogao da odobri i tu odluku”, rekao je Hovenier.

Kako kaže, predloženim nacrtom statuta ZSO „izbegava se još jedan entitet sličan Republici Srpskoj“ na Kosovu.

Američki ambasador je, govoreći o ulozi SAD u dijalogu, rekao da je na kraju tog procesa - integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture.

"To bi trebalo da bude proces koji vodi Evropskoj uniji i obezbjeđuje da svi aranžmani, reforme i procesi budu u skladu sa evropskim standardima“, rekao je on.

Poručio je da je sudbina Kosova da bude dio EU, a ne „51. država SAD“.

"Stoga je prikladno da Evropska unija bude glavna za ovo, uz izuzetno snažnu našu podršku i tako je i dalje“, rekao je Hovenier.

Dodao je i da SAD nisu neutralne.

"Nismo neutralni. Odluku smo doneli 2008. Mi podržavamo Kosovo kao nezavisnu demokratsku, suverenu državu. Ponekad to uporedim kao dio ovog procesa sa gledanjem fudbalske utakmice, gdje već možete da znate konačan rezultat na semaforu, znate kako se meč završava, znate šta će se desiti na kraju”, rekao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri