Evropski stav

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovila je evropski stav da Kosovo treba uspostaviti Zajednicu opšina sa srpskom većinom, a Srbija treba de facto priznati Kosovo.

Nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, evropska je zvaničnica rekla da je nacrt statuta koji su nedavno predložili evropski diplomati u središtu pregovora za ukidanje kaznenih mjera koje je EU ranije ove godine uvela Kosovu, nakon porasta tenzija.

"O čemu sam razgovarala s predsjednicom i o čemu ću razgovarati s premijerom je ono što možemo učiniti da uklonimo [kaznene] mjere. Ovdje je pitanje nacrta statuta u središtu rasprava i praktički je to važan korak naprijed u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. To je ključno i sigurno će otvoriti vrata za pristup planu širenja [EU]. Radimo u tom smjeru. Ovdje obje strane treba sa odrade svoj dio posla", rekla je von der Leyen.

Upitana hoće li EU postaviti uslove ili sankcije Srbiji, budući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne može u potpunosti provesti dogovoreno u pravcu normalizacije odnosa, Von der Leyen je rekla da će tokom posjete Beogradu u utorak, 31. oktobra, razgovarati o koracima prema de facto priznanju Kosova od strane Beograda.

Premijer Kosova  Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksadar Vučić održali su 26. oktobra u Briselu odvojene sastanke s zvaničnicima EU te liderima Francuske, Italije i Njemačke.

Kurti je izjavio da je predloženi nacrt Zajednice u skladu s Ustavom Kosova. Takođe je izjavio da je spreman potpisati sporazum za normalizaciju odnosa, ali Vučić na to nije pristao.

Vučić je rekao da je Srbija spremna poštovati Sporazum o normalizaciji - koji su strane postigle početkom godine - ali samo u dijelu koji ne uključuje priznanje Kosova i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Govoreći o reformama na Kosovu, Von der Leyen je kazala da ima napretka, ali da još treba raditi na reformama u različitim sektorima, poput poboljšanja klime za poslovanje, borbe protiv korupcije i reformi pravosuđa.

Predsjednica Evropske komisije je ranije 30. oktobra posjetila Skoplje gdje je započela turneju po Zapadnom Balkanu. Nakon Kosova, posjetiće Podgoricu, Beograd i Sarajevo. U sklopu turneje planirano je da regionalnim liderima detaljnije predstavi plan EU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je na balkanskoj turneji kako bi predstavila investicioni plan EU za Zapadni Balkan. Ovaj plan rasta obuhvata iznos od šest milijardi eura, od čega je 2,1 milion u obliku bespovratnih sredstava, a još četiri milijarde u obliku zajmova.