Premijer Kosova

Suočavanje sa prošlošću neophodno je za trajni mir i uspješnu budućnost, kao proces liječenja i zdrav mehanizam za društveni i ljudski napredak, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti na skupu "Prevazilaženje podjela: hrabar razgovor" sinoć u Prištini.

Pred prisutnima, među kojima je bio i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abbot, Kurti je govorio o značaju suočavanja sa prošlošću, navodi se u saopštenju vlade.

"Suočavanje sa prošlošću neophodno je za trajni mir i uspješnu budućnost, kao proces liječenja i zdrav mehanizam za društveni i ljudski napredak. To je individualno pravo žrtve i porodice i kolektivno pravo, ali je obaveza države i vlasti da obezbede da se to pravo omogući i ostvari", rekao je Kurti.

Istakao je da institucije imaju obavezu da dokumentuju zločine kroz institute i muzeje koji služe kao instrumenti kolektivnog pamćenja budućih generacija i garantu žrtvama da njihov bol neće biti zaboravljen.

Govoreći o odgovornosti institucija, Kurti je naveo da je u toku u proces finalizacije Strategije za tranzicionu pravdu i da će se osnovati Institut za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

"Povećali smo budžet za Specijalno tužilaštvo u Odjeljenju za ratne zločine u cilju povećanja ljudskih i profesionalnih kapaciteta i zaokružili smo zakonski okvir koji omogućava suđenje u odsustvu za ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima. Udvostručili smo broj istražitelja ratnih zločina u Upravi za istrage ratnih zločina pri policiji", rekao je on.

On je napomenuo i da je u fokusu rada vlade rješavanje pitanja seksualnog nasilja tokom rata i nasilno nestalih lica.

Skup su organizovale organizacije iz Velike Britanije.

Izvor: Kosovo Online