Zakonski rok ističe za dva dana

Vladi Kosova ostala su dva dana do posljednjeg zakonskog roka za usvajanje budžeta za 2024. godinu, a opozicija traži da on bude razvoijni sa većim izdvajanjima za vojsku, policiju, kapitalna ulaganja, povećanje plata i otvaranje novih radnih mjesta rada, piše Kosova press.

U Ministarstvu finansija, rada i transfera kažu da izrada godišnjeg budžeta za 2024. odražava program upravljanja i da je usklađena sa procenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Poslanik iz redova PDK Ferat Shala izražava skepsu da će biti moguće izraditi razvojni budžet Vlade Kosova za 2024. godinu, uz ocjenu da je ovogodišnji budžet "nedovoljno realizovan".

Dodao je da bi Vlada trebalo više da razmišlja o kapitalnim investicijama.

Posalnica iz redova LDK i istovremeno predsjednica parlamentarnog odbora za nadzor javnih finansija, Hikmete Bajrami, izrazila je zabrinutost zbog promene strukture budžeta tokom godina.

Prema njenim reijčima, vlada bi trebalo da razmisli o izdvajanju velikog djela budžeta za kapitalne investicije.

I poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj kaže da vlada nije transparentna kada je u pitanju izrade budžeta. Međutim, ova stranka je dala neke prijedloge šta bi trebalo da bude uvršteno u budžet za narednu godinu.

Ministarstvo finansija je u pisanom odgovoru saopštilo da izrada godišnjeg budžeta za 2024. odražava program upravljanja i da je usklađena sa procjenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press