Ministrica spoljnih poslova

Premijer Albin Kurti je u Briselu pokazao da je Kosovo konstruktivna strana, izjavila je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz, u intervjuu za Glas Amerike. Ona je ocjenila da djelimična primjena sporazuma između Kosova i Srbije neće doneti planirani napredak, ali da je Kosovo spremno da u potpunosti prihvati Briselski sporazum iz februara i Aneks iz Ohrida, uključujući i novi nacrt ZSO predložen od strane EU, koji, kako kaže, "poštuje Ustav i suverenitet Kosova".

Ona je navela da je Albin Kurti u Briselu saopštio njemačkom kancelaru, francuskom predsjedniku, italijanskoj premijerki i drugim međunarodnim predstavnicima da Kosovo neće biti prepreka primjeni sporazuma između Kosova i Srbije, ukoliko ih srpska strana potpiše.

Navela je da se Kurti izjasnio da je saglasan da se primjeni Briselski sporazum zaključen u februaru, Aneks iz Ohrida, kao i novi nacrt ZSO, koji je došao iz Evropske unije, koji, kako kaže, poštuje zabrinutost Kosova o suštini tog mehanizma.

"Novi model Zajednice, koji nam je predstavljen, poštuje Ustav. Minimum onoga što tražimo sa bilo kojim prijedlogom koji nam dođe je poštovanje suvereniteta, ustava. Mislim da je to obaveza vlade svake demokratske zemlje", istakla je Gërvalla-Schwarz.

Na konstataciju da se Kosovo protivilo formiranju ZSO, a sada to prihvata, ministarka spoljnih poslova je istakla da se čak i u ozbiljnim medijima "serviraju naslovi", a ne sadržaj intervjua političkih predstavnika.

"Govorili smo o Zajednici iz 2013. i 2015. godine, koja, kako je rekao Ustavni sud, krši Ustav Kosova u više od 22 člana. Tako da je ta Zajednica mrtva i za nas i za međunarodnu zajednicu. Novi dokument koji smo dobili, za koji ne znam da li će se zvati Zajednica ili kako će se zvati, koji služi za sprovođenje plana zaključenog u februaru, poštuje zabrinutost, Ustav i sva druga dokumenta koja obezbjeđuju funkcionisanje Kosova", poručila je Gërvalla-Schwarz.

Dodaje da je Kosovo spremno da pruži svoj doprinos za formiranje ZSO ukoliko se sporazum zaključen u Briselu u februaru implementira u cjelini, uključujući i članove 7 i 10.

"Sporazumi ili fragmenti sporazuma, koje Beograd čak i ne prihvata, ne donose željenu normalizaciju i stoga su besmisleni. Sporazum se sprovodi u cjelini, inače njegovi fragmenti neće doneti napredak", naglasila je Gërvalla-Schwarz.

Na pitanje da li je primjetila promjenu stava EU u odnosu na Srbiju nakon događaja u Banjskoj, kaže da mnogi posmatrači procesa na Balkanu, istraživači, novinari i ozbiljni mediji kritikuju pristup EU u stalnim zahtjevima da Kosovo povuče velike poteze, dok, sa druge strane, kako dodaje, postoji kontinuirano razumijevanje za Srbiju.

"Događaj u Banjskoj je pokazao da je Kosovo bilo u pravu, i da je Srbija, dok smo mi pokušavali da postignemo rezultate u dijalogu, pripremala paravojne trupe da pošalje da okupiraju teritoriju Kosova, pa se nadamo da će međunarodna zajednica konačno biti odlučnija u svojim zahtjevima, u kažnjavanju agresora, ali i u traženju načina koji omogućavaju dugoročno rješenje", kazala je ona.

Komentarišući rad evropskih izaslanika i primjedbu lidera EU da su Kosovo i Srbija podjednako krivi za izostanak primjene Sporazuma o normalizaciji, istakla je da je visoki predstavnik spoljne politike EU Josep Borrell i ranije bio veoma pristrasan u procjeni situacije.

Prema njenim riječima Kurti je u Briselu pokazao da je Kosovo konstruktivna strana.

"Premijer Kosova je ponudio jasan izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo, a taj prijedlog je predsjednik Srbije odbio, a da vam pravo kažem, od predsjednika Srbije ni ne očekujemo da bude konstruktivan u ovom procesu", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od dijaloga, kaže da će Kosovo nastaviti da se zalaže sa sve građane bez izuzetka i da će ostati posvećeno dobrosusjedskim odnosima, a da je na međunarodnoj zajednici da uvede sankcije Srbiji, "kako bismo imali priliku da krenemo ka normalizaciji naših odnosa".

Takođe, dodaje da od međunarodne zajednice zavisi i hoće li se pitanje Kosova riješiti prije izbora u SAD.

"Što se tiče Kosova, mi smo pokazali način kako se to može odmah zaključiti. Premijer Kurti je ponudio mogućnost finalizacije sporazuma uz potpise obe strane u prisustvu svih evropskih lidera. Takva prilika nije iskorišćena, da vidimo da li će biti sličnih, principijelnih i uspješnih prilika za  Kosovo u budućnosti. Ovo ne zavisi, još jednom sam rekao, samo od nas. To mnogo zavisi od toga kakav će stav zauzeti međunarodna zajednica, naši partneri, prijatelji i saveznici u odnosu na pravedne zahtjeve Kosova, ali i od kontinuiranih napora Srbije da izbjegne pregovore i pojača agresiju na Kosovo i druge komšije", navela je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: VOA