Saglasan sa Kurtijem

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca istakao je da je stav premijera Albina Kurtija da bez sankcija Srbiji nema ni dijaloga, potpuno razuman, prenosi Reporteri.

Konjufca je naveo da ne zna zašto je sastanak lidera Kosova i Srbije sazvan, i da Kosovo nema vremena da sluša "prazna obećanja" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ne znam ni zašto je sazvan ovaj sastanak u Briselu, nemamo vremena da slušamo Vučićeva beskorisna obećanja, mi se kao Republika, kao i Policija Kosova pripremamo za moguće buduće napade, s obzirom da je ministar unutrašnjih poslova rekao da u Srbiji vježbaju grupe", navodi Konjufca.

Što se tiče "novog" plana za ZSO, Konjufca je kazao da ukoliko se gleda površno, on je u skladu sa Ustavom Kosova.

"Ali, ne mislim da je to ni predmet pregovora sa Srbijom. Ako se ikada desi bilo kakav nacrt ZSO, to će predložiti Republika Kosovo. Rezultat pregovora je Ohridski sporazum koji je prihvatilo Kosovo, ali ne i Srbija", dodaje Konjufca.

Kako kaže, o ZSO ne treba pregovarati, jer nije centralna tema pregovora sa Srbijom.

"To je raniji sporazum iz 2013. godine. Ako mislite da se može napraviti zajednica u punom skladu sa Ustavom, bez izvršnih ovlašćenja, onda je to odgovornost Kosova, a ne Srbije", istakao je Konjufca.

Govoreći o izboru novog predsjednika Srpske liste, Konjufca je kazao da kosovske institucije moraju da ispitaju zakonitost djelovanja te stranke.

"Juče se desio maskenbal, izbor novog predsjednika, jer oni misle da Srpska lista može da pere ruke od događaja 24. septembra. Radoičić je bio de jure potpredsjednik, ali svi znamo da je bio de fakto predsjednik. Institucije Kosova treba veoma pažljivo da ispitaju Srpsku listu u pogledu zakonitosti njenog političkog djelovanja i njenog prava da se takmiči na izborima. Raspisivanje izbora je dugotrajan proces. Najvažniji proces je bezbjednosni", rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri