Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj istakao je da je premijer Albin Kurti od velike petorke u subotu dobio statut ZSO, i da je to bila najvažnija posjeta Prištini zapadnih diplomata, prenosi Dukađini.

Prema njegovim riječima, na tom sastanku je možda bilo riječi i o rokovima.

"Kurti već ima u ruci prijedlog nacrta Zajednice. Da predstavnici Kvinte dođu i vrate se sa rukama u džepovima je malo očekivano. Mislim da Kurti ima, ako ne konačnu formu, onda prijedlog nacrta. Karakteristika ove vlasti je da nemamo nikakve informacije u vezi sa napretkom debate, ponudom i zahtjevom koji je svjetska petorka uputila Kosovu. To je bila jedna od najvažnijih posjeta koje je Kosovo imalo do sada", rekao je Dreshaj.

Istakao je da se dinamika mora promjeniti i da svaka strana mora da prihvati obaveze koje je preuzela.

"To je informativno polje u odnosu na proceduru. Ova vlada korača kroz minsko polje i zato se plaši da preduzme korake kojima bi se eventualno mogla suprotstaviti. Alijansa je u ovom aspektu jasna, Zajednica je nasljeđeno zlo, ali mora da se sprovede u najmanjoj štetnoj formi. Kosovo je proizvod SAD. Istorijski gledano, SAD su ga sačuvale, kultivisale i promovisale. Ponude koje nam SAD nude moraju se pažljivo analizirati. Naša vlada je pobjegla od američke podrške i to je greška", dodao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini