Lider AKR-a

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli izjavio je da Kosovo treba ozbiljno da shvati izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o mogućoj suspenziji vizne liberalizacije, ocjenjujući da je to reakcija Pariza na obećanje premijera Albina Kurtija koje nije ispunio, a tiče se Zajednice srpskih opština.

Međutim, Pacolli je izrazio nadu da će građani od januara moći slobodno da putuju Evropom.

"Ne vjerujem da će biti rizika od ukidanja viza, vizni režim će prestati 1. januara, građani mogu slobodno da putuju", rekao je Pacolli za Dukađini.

Sa druge strane naglašava da je Francuska među vodećim silama Evrope i da bi poruke te zemlje Kosovo trebalo da shvati ozbiljno.

"Rekao bih da je to broj jedan u zajednici evropskih država, to je jedna od najjačih država, nema nikog ko se protivi odluci koju Francuska želi da donese o nečemu. Njemačka je izuzetno jak saveznik Francuske, ako predsjednik Francuske nešto kaže, možda se neka zemlja protivi, ali većina se ne protivi", rekao je Pacolli.

Prema njegovim riječima, "gorčina" Francuske ima veze upravo sa Kurtijevim obećanjem o formiranju ZSO, koje nije održao.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini