Teški simptomi

U restoranu brze hrane u Mališevu jučer popodne otrovala se 61 osoba, a 10 njih je zbog teže kliničke slike upućeno na dalje liječenje u Prištini, preneo je Reporteri.

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Mališevu Afrim Krasniqi saopštio je da je broj otrovanih u dostigao cifru od 61.

"Do sada je identifikovan 61 slučaj, odnosno 61 osoba je zatražila ljekarsku pomoć u Glavnom centru porodične medicine“, rekao je on.

Prethodno je sekretar za zdravstvo u Mališevu Hajdin Berisha rekao da 10 otrovanih ima teške simptome i da su upućeni na liječenje u Prištini.

"Stanje nekih od njih je ozbiljno, ali nam je doktor rekao da su svi van životne opasnosti", rekao je on.

Portparol policije za region Đakovice poručnik Sheremet Elezaj rekao je da su ljudi koji su konzumirali hranu potražili pomoć u Klinici za infektivne bolesti u Mališevu, gdje su ustanovljene ozbiljne sumnje na trovanje.

"Mjesto je privremeno zatvoreno. Vlasnik lokala je saslušan u svojstvu osumnjičenog, a o slučaju je obavješten i tužilac, čijim rješenjem je pokrenut predmet 'Proizvodnja i distribucija štetnih prehrambenih artikala'", rekao je Elezaj i dodao da će slučaj biti istražen u redovnom postupku.

Agencija za hranu i veterinu izvršila je pregled u lokalu, gdje je uočeno da prostori i kuhinjski alati nisu u dobrom stanju.

"Inspektori su zajedno sa policijom započeli inspekcijski nadzor u restoranu brze hrane ‘Apetit Doner’. Prvobitno je zabranjen rad i usluživanje u lokalu. Zatim je počela detaljna kontrola svih kuhinjskih prostora i alata. Opšte stanje nije dobro. Svi proizvodi u prostorijama su evidentirani. U njemu se uglavnom kuva brza hrana: hamburger, sendviči, pica… Utvrđeno je poreklo prisutnih proizvoda, kao i proces primjene hrane", stoji u saopštenju Agencije za hranu i veterinu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri