Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi razgovarao je juče u Briselu da generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju EU Gertom Janom Koopmanom, koji je irazio saučešće zbog pogibije policajca Afrima Bunjakua u terorističkom napadu u Banjskoj.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Bislimi je rekao da je dokazano da su institucije iz Srbile učestvovale u organizovanju tog sukoba kako bi, tvrdi, narušile teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

Centralna tema sastanka bili su projekti u saradnji sa Evropskom unijom, kao i perspektiva širenja EU.

Bislimi je istakao da Kosovo visoko cijeni inicijativu Evropske komisije za novi plan proširenja koji je predstavila predsjednica EK Ursula von Der Layen, kao i očekivanja Savjeta EU, koju predstavlja predsjednik Savjeta Charles Michel.

"Kosovo sebe vidi kao dio evropske porodice. Prošla godina je bila posebno evropska godina za Kosovo, gdje je naša zemlja podnela zahtjev za članstvo u EU i Savjetu Evrope, kao i nakon predanog rada republičkih institucija na postizanju vizne liberalizacije. Izvan barijera sa kojima smo se suočili, naša zemlja je imala bolji učinak od drugih zemalja u regionu, posebno u ekonomskim pokazateljima i vladavini prava. Ovo je dokaz našeg potencijala za rast i razvoj i spremnosti za važne korake u evropskim integracijama, stoga je trenutak da Kosovo otkloni prepreke na svom putu ka EU", poručio je Bislimi.

Sastanku je prisustvovala i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli koja je govorila o projektima u okviru Energetskog paketa koji finansira EU, kao i o brzom pozitivnom uticaju koji ovi projekti imaju.

Izvor: Kosovo Online