Zajedno ka novom mandatu

Premijer Albin Kurti izjavio je danas da je privredni rast na Kosovu u posljednje dvije godine najveći u istoriji, kao i da je više od 51 procenta građana zadovoljno njegovim radom, kao premijera, prenela je Ekonomija onlajn.

"Prema podacima UNDP-a i javnog barometra Balkana, povjerenje u vladu je veće od 55 odsto i najveće je na Balkanu. Sa ovom verom svi idemo napred, odnosno zajedno ka novom mandatu, kada za to dođe vreme", poručio je Kurti članovima Glavnog odbora Samoopredjeljenja.

Dodao je da je danas podrška građana vladi veća nego kada je Samoopredjeljenje sa 67 glasova izabrano u skupštinu 22. marta 2021. godine.

Kurti je istakao da je u prethodnom periodu ostvaren ekonomski napredak "bez presedana u istoriji Kosova", dodajući da je prosečan privredni rast za dvije godine njegove vlade - 7,9 odsto.

Prema njegovim riječima, godišnji privredni rast u zemlji je preko milijardu eura, u poređenju sa prethodnim vladama, kojima je, kaže, trebalo tri godine da dostignu taj nivo.

On je naveo i da će prema procjenama Svjetske banke, Kosovo imati veći ekonomski rast i za 2023, 2024. i 2025. godinu.

Prema izvještaju UNDP-a, dodao je, 59 odsto građana očekuje veći ekonomski napredak ove godine.

"Svi pokazatelji govore da je naša privreda zabeležila napredak kakav do sada nije zabeležen u istoriji države. Prosječan privredni rast za ove dvije godine bio je 7,9 odsto, 2021. 10,7 odsto i 2022. godine 5,2 odsto, najveći od proglašenja nezavisnosti. Preko milijardu eura je godišnji rast naše privrede", rekao je Kurti.

Dodao je da su se strane direktne investicije udvostručile.

"Podigli smo državne rezerve. Dodali smo 2.000 novih vojnika. Dakle, mi smo vlada na dobrom putu razvoja i idemo ka realizaciji našeg programa. Svjetska banka je rekla da će Kosovo imati veći ekonomski rast za 2023, 2024, 2025. godinu i da smo imali najveći paket na Balkanu, u procentima bruto domaćeg proizvoda, za energetsku krizu i suočavanje sa inflacijom", dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online