Njemački ambasador

Njemački ambasador na Kosovu Jern Rohde kaže da je Policija Kosova u nedjelju, u saradnji sa Kforom i Eulexom, sprečila dalje krvoproliće i da je uvjeren da su nakon ovog incidenta Policija Kosova i druge institucije u stanju da osiguraju bezbjedno okruženje.

Rohde je u intervjuu za Gazetu express istakao odlučnost u pogledu puta kojim će se ići poslije 24. septembra u dijalogu i implementaciji Ohridskog sporazuma, koji uključuje i posvećenost kosovske strane za osnivanje ZSO.

Njemačka je bez ikakvog ustručavanja nazvala napad na Policiju Kosova u nedjelju na sjeveru terorističkim aktom. Nažalost, tamo je ubijen pripadnik Policije Kosova. Šta vam govori uvođenje tako velike grupe sa velikim arsenalom naoružanja na teritoriju Kosova?

Užasan ubilački i teroristički napad na kosovske policajce koji smo videli u nedjelju uveče bio je apsolutno neprihvatljiv. Policija Kosova je odgovorna institucija za sprovođenje zakona koja garantuje i sprovodi vladavinu zakona u svim dijelovima Kosova. Čestitamo na vrhunskom profesionalizmu u rješavanju situacije od strane Policije Kosova, koja je izbjegla dalje krvoproliće. Sve ovo je postignuto u bliskoj saradnji sa Eulexom i Kforom. Ono što se sada dešava je policijska istraga o događajima koju podržava Eulex, uključujući identifikaciju svih počinilaca i svih drugih uključenih aktera. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Događaji takođe pokazuju da je hitno potreban napredak u dijalogu. Brza i potpuna implementacija Briselskog i Ohridskog sporazuma i njegovog Aneksa je ono što je potrebno da se garantuje trajni mir i stabilnost na Kosovu i u cijelom regionu.

U ponedjeljak je u Prištini bio njemački izaslanik Manuel Sarrazin, koji je takođe izneo stav Njemačke da je ono što se dogodilo na sjeveru teroristički akt. Zašto, po Vašem mišljenju, postoje razlike među zemljama Kvinte u pogledu kvalifikacije predmeta? Ne nazivaju svi to terorističkim napadom.

Ono što sam vidio je da su sve zemlje Kvinte, EU i mnogi drugi partneri nedvosmisleno i oštro osudili događaje u nedjelju i izrazili solidarnost sa žrtvama, njihovim porodicama i cijelim Kosovom. Naša poruka je bila jasna, ovaj teroristički i ubilački napad na Policiju Kosova je bio apsolutno neprihvatljiv.

Vlada Kosova objavila je u utorak slike na kojima se tvrdi da se u manastiru Banjska, u nedjelju, vidi potpredsjednik Srpske liste. Hoće li Srpska lista i dalje biti sila na koju treba računati međunarodna zajednica?

Ne donosimo zaključke na osnovu videa ili objava na društvenim mrežama. Kada se istraga završi, imaćemo potpun i jasan pregled, koji će nam omogućiti da izvučemo potrebne zaključke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da preuzme odgovornost rekavši da on ne stoji iza svega ovoga?

Vidite odgovor iznad.

Mislite li da će događaji na sjeveru još gore uticati na dijalog ili ga mogu dodatno podstaći da ga izvuče na pravi put i ubedi strane da implementiraju sporazum? Da li su ovakvi događaji promijenili dnevni red, kada se ponovo može govoriti o nastavku dijaloga, izborima na sjeveru ili implementaciji sporazuma? Da li su vam poznati neki zaključci sa Lajčakovog sastanka sa savjetnicima kancelara Scholza, predsjednika Macrona, premijerke Meloni i američkog ambasadora Gabriela Escobara u kom pravcu sada treba da ide?

Dozvolite mi da zajedno odgovorim na pitanja. Nedjeljni događaji snažno naglašavaju da nam je hitno potreban značajan napredak u dijalogu. Bez obzira koliko će dalji razgovori biti teški nakon ovakvog incidenta: hitno nam je potrebno političko rješenje. Kretanje napred kroz dijalog je jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost na Kosovu i u cijelom regionu. Upravo ove sedmice, najviši diplomatski savjetnici iz Njemačke, Francuske, Italije i SAD-a sastali su se sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi razgovarali o mogućim putevima napred i ostali u bliskom kontaktu jedni s drugima kako bi koordinirali naredne korake.

Da li je Sarrazin tražio novi sastanak dijaloga u Briselu i kakva je bila reakcija premijera Kurtija?

Imajte na umu da neću otkrivati detalje o poverljivim sastancima.

EU je kao svoj plan odobrila Borrellov prijedlog koji je izneo strankama 14. septembra. Premijer Kurti je to odbacio. Da li se o ovom dokumentu može pregovarati, može li se promjeniti redosled stvari, što je zahtjev kosovske strane?

Imamo puno povjerenje u dijalog koji vodi EU, kao i u visokog predstavnika i specijalnog predstavnika. Nastavljamo da aktivno tražimo puteve napred, kao što možete videti sa sastanka diplomatskih savjetnika u ponedjeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije. Budite uvjereni, Njemačka će ostati posvećena tome da dijalog bude uspješan.

Zahtjev Zapada da Kosovo iznese svoje prijedloge za ZSO je strog. Da li vidite spremnost Vlade Kosova da se pomeri napred?

Do sada nismo videli dovoljno ambicija Kosova za suštinske korake ka ZSO. Ostaje jednostavna činjenica, značajan napredak u dijalogu znači da Kosovo ispunjava svoje obaveze, uključujući i posvećenost uspostavljanju ZSO. S druge strane, takođe je jasno da dijalog nije ograničen samo na Zajednicu, već uključuje i mnoge obaveze za Srbiju. Potrebna nam je sveobuhvatna i brza implementacija Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa sa obe strane. Kosovo ima i dobiće mnogo od punog sprovođenja sporazuma.

Kako ocjenjujete zabrinutost premijera Kurtija da su evropski posrednici na strani Srbije? Ima li osnova za to?

Kao što sam već rekao. I dalje imamo puno povjerenje u dijalog koji omogućavaju EU i evropski posrednici. Potreban nam je značajan napredak u dijalogu.

Da li mislite da bezbjednosne strukture Kosova i međunarodne snage mogu da drže situaciju na sjeveru pod kontrolom kako ne bi došlo do daljeg izbijanja nasilja?

Policija Kosova i druge kosovske institucije jasno su pokazale svoj kapacitet da se nose sa tako ozbiljnim bezbjednosnim incidentom sa dubokim profesionalizmom i odlučnošću i u bliskoj saradnji sa Eulexom i Kforom kao prvima koji reagujuju. Drugo i treće obezbjeđenje, i potpuno sam uvjeren da oni će to nastaviti da rade. Svi pružaoci usluga sigurnosti na terenu spremni su učiniti sve što je potrebno kako bi održali sigurno i mirno okruženje za sve građane.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express