Sastanak sa Kutijem

Izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin poručio je danas u Prištini da je potrebno ići dalje u pronalaženju rješenja za primjenu Ohridskog sporazuma.

On je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem rekao da je u nedjelju viđena užasna situacija.

„Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na Policiju Kosova. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće članovima porodice, kosovskoj policiji i cijelom Kosovu. Došao sam da pokažem da smo uz vas u ovoj situaciji“, kazao je Manuel Sarrazin u izjavi novinarima.

Istakao je da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova veoma bitna i da reakcija na tako nešto mora biti jasna.

„Ali ako se želi reijšiti pitanje bezbjednosti na sjeveru na duži period neophodno je da postoji uspjeh u dijalogu. Angažovanje u dijalogu i normalizacija odnosa Srbije i Kosova može biti jedna od osnova budućeg razvoja."

Na pitanje kako je moguće da se dijalog nastavi, Sarrazin je podvukao da obe strane treba da ispune svoje obaveze.

„Ne treba da se zaustavi dijalog sada, moramo da ga nastavimo i uložimo sav napor da pronađemo rješenje i implemetiramo postignute dogovore“, podvukao je on.

Rekao je da je Njemačka prijatelj Zapadnog Balkana i da želi da svih šest zemalja postanu dio Evropske unije.

Podvukao je da taj put, međutim, vodi samo preko dijaloga.

„Kancelar Olaf Scholz je bio jasan kada je posjetio Prištinu prije godinu i tri mjeseca, ali naravno da politička kultura i političko odlučivanje ne mogu da budu u Njemačkoj, mi možemo samo da podržimo naše prijatelje u preduzimanju ovih koraka. Kao što ste ranije rekli, ovo nije dan da se priča o ovim pitanjima, već da se izražava solidarnost. Dijalog se svakako može nastaviti i važno je da ostanemo na putu ostvarivanja Ohridskog sporazuma. Ono što čujem u Beogradu i Prištini jeste da je Ohridski sporazum kamen temeljac koji može da vodi odnose u veoma pozitivnom pravcu. Ali, kao što vidimo, trenutno se to ne sprovodi uspješno i mislim da nije trenutak da prestanemo da pokušavamo da uspješno sprovedemo ovaj sporazum", rekao je Manuel Sarrazin.

Izvor: Kosovo Online