Ubijena četiri napadača

Tužilaštvo Kosova potvrdilo je 25. septembra da je na sjeveru Kosova pronađeno tijelo još jedne osobe za koje se sumnja da je učestvovala u napadima na Policiju Kosova 24. septembra.

Sa ovim pronađenim tijelom, do sada su ubijena četiri napadača.

Beživotno tijelo napadača pronađeno je na oko 1,5 kilometara od "mjesta incidenta", dan nakon što je grupa s više desetina naoružanih ljudi napala Policiju Kosova, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužilac Naim Abazi.

On je rekao da je na mjestu događaja pronađeno još jedno naoružano vozilo.

"Pokušavamo da ga identifikujemo jer u ovom trenutku nije imao nikakva identifikaciona dokumenta kod sebe", rekao je Abazi.

Kosovske vlasti su u nedjelju saopštile da su u policijskoj akciji ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku.

Bezbjednosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je 24. septembra da je u napadu učestvovala "teroristička i kriminalna formacija od 30 ljudi".

Kosovske vlasti saopštile su da su četiri napadača ubijena, dok je šest osoba, za koje se sumnjalo da su bili u kontaktu sa njima, uhapšeno. Jedan od napadača, koji je na dan napada uhapšen na sjeveru, nastavlja da se liječi u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, potvrdio je za RSE direktor Klinike za ortopediju Gani Jashanica.

Policija Kosova preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedjelju, 25. septembra, i navodi se da sada obezbjeđuju selo.

Napad na Policiju Kosova osudile su međunarodna zajednica i Evropska unija (EU).

Kosovo je proglasilo Srbiju odgovornom za napad, dok Beograd zvanično krivi kosovske Srbe.

Napad je uslijedio oko dve nedelje nakon što su se premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali u Briselu na novoj rundi razgovora na visokom nivou uz posredovanje EU 14. septembra, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.