Šest ranjenih u novopazarskoj bolnici

Bezbjednosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na Policiju Kosova 24. septembra.

Na konferenciji za novinare 25. septembra ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da su vlasti pronašle mape i planove za napad na Policiju Kosova na sjeveru 24. septembra. On je rekao da napad nije bio ad hoc već planirano mjesecima.

Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je takođe na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gde je i popis oružja koje poseduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara", rekao je Sveçla.

Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mestu događaja.

Prema njegovim rečima, na osnovu oružja koje su pronašli, veruje se da je postojao plan da se u napad uključe "stotine ljudi da destabilizuju našu zemlju".



Sveçla je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, "šest terorista nalazi na lečenju u bolnici u Novom Pazaru" i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

Kazao je da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici "Brigade Sever" i "Civilne odbrane", koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

U međuvremenu, generalni direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha rekao je da je u automobilu Mercedes, beogradskih registarskih oznaka, pronađena oružna dozvola na ime Radoičić.

"Dokument su izdale srpske vlasti, izazivajući jaku sumnju da je i sam Milan Radoičić među naoružanim i uniformisanim licima", rekao je Hoxha.

"Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Milan Radoičić, osoba bliska predsedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću. Sumnja se da je teroristička grupa u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavana od strane Vlade Srbije", naglasio je on.

Hoxha je rekao da je u manastiru Banjska i oko njega pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi i detonatori, te napomenuo da su neka od ovih oružja u prošlosti korišćena i u napadima od strane "Civilne odbrane".

Bezbjednosne vlasti su saopštile da je grupa bila profesionalna i dobro pripremljena. Pored oružja, policijski službenici su rekli da su zaplenili 24 vozila, jedno oklopno vozilo i dva četvorotočkaša.