Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari naveo je da pozicija koju premijer Albin Kurti sada zauzima u dijalogu po pitanju Zajednice srpskih opština služi za očuvanje biračkog tijela, i da Kosovo nikada nije bilo protiv SAD i EU kao što je sada slučaj, prenosi Gazeta blic.

Prema njegovim riječima, dok dijalog sa kosovske strane vode Albin Kurti i glavni pregovarač Besnik Bislimi, i posrednici EU sa druge strane, teško da će doći do pomaka u tom procesu.

"Dijalog koji je vođen uz posredovanje Brisela imao je uspone i padove tokom decenije, ali nikada nije bilo tako velikog jaza, i kosovska strana nikada nije bila protiv SAD i EU kao sada. Teško je očekivati bilo kakav rezultat sa sadašnjim akterima Kurtijem i Bislimijem sa kosovske strane i posrednicima iz EU. Ne očekujem nikakav rezultat i Kurtiju je ova pozicija potrebna da bi održao biračko tijelo", rekao je Jashari.

Jashari je rekao da je sukob između Kurtija i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka signal da su izbori blizu i da će pregovarački proces ostati teret za buduće vlade.

Izvor: Kosovo online/Gazetablic