Upozoren na krizu

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi izjavio je da je premijer Albin Kurti upozoren na krizu zbog nedostatka radnika, dodajući da će pasti sa vlasti jer nije ništa uradio da poboljša uslove rada na Kosovu, prenosi Koha.

"Kao što je došao na vlast, tako će i otići, jer nije uradio ni najmanji posao na poboljšanju uslova rada u  privatnom sektoru, a u nekim stvarima smo nazadovali. Ne možemo da ga nateramo da postignemo dogovore o platama. Izračunali smo da minimalna zarada ne može biti ispod 400 eura. Pisali smo pisma Kurtiju i ministru finansija, uradili smo sve što je bilo do sindikata, ali vlada i Ministarstvo finansija nisu učinili ništa po pitanju Sindikata privatnog sektora“, naveo je on.

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora istakao je da bi minimalna zarada na Kosovu trebalo da bude 600 eura, kako bi porodice imale uslove za normalan život i finansijsku stabilnost.

On je optužio Kurtijevu vladu da je potpuno blokirala saradnju sa sindikatima.

"Vlada Kosova nema komunikaciju sa sindikatima, nema socijalnog dijaloga. Tražili smo razgovore u kontinuitetu, ali moramo istaći da za rešavanje problema nisu dovoljni samo radnici i sindikati, već da je potrebno da se u dijalog uključi i vlada i parlament. Dok zakonodavstvo ne uradi ono što je potrebno, nećemo stvoriti bolje uslove za rad", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore