Neophodnost

Bivši zamjenik ministra za zajednice i povratak Kosova, Milazim Gashi, predlaže Vladi Kosova sastanak sa predstavnicima srpske zajednice prije 14. septembra i sastanka u Briselu.

„Bilo bi dobro da prije 14. septembra strukture Samoopredjeljenja i Vlade Kosova upute javni poziv srpskoj političkoj zajednici na Kosovu, da razgovaraju o tehničkom djelu i da onda Vlada Kosova preduzme još hrabriji korak", kaže Gashi za RTV Dukađini povodom objave Administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika na sjeveru.

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi rekao je da nakon završetkog Administrativnog uputstva, Kosovo ima otvoren put za realizaciju vanrednih izbora na sjeveru.

Prema Bytyqiju, nakon što je Vlada Kosova završila Administrativno uputstvo, sada je lopta u dvorištu Srbije i na njoj je odluči da li će dozvoliti srpskim strankama da učestvuju na izborima.

„Administrativnim uputstvom Kosovo konkretno ima otvoren put za održavanje izbora. Lopta je kod Srbije, koja sada mora da dokaže da je spremna da dozvoli srpskim strankama da učestvuju na izborima“, rekao je Bytyqi.

Izvor: Kosovo online/Dukađini