Porez, udžbenici...

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da se prvi put desilo da Vlada izrađuje Zakon o porezu na imovinu bez konsultacija sa opštinama, prenosi Koha.

Ibrahimi je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da će samovoljnim usvajanjem ovog zakona biti pogođeni budžeti opština i optužio aktuelnu vlast na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem da od početka nije pokazivala želju za partnerstvom sa ovim Asocijacijom.

"Direktno je pogođena finansijska autonomija, arbitrarnim usvajanjem ovog zakona od strane Vlade i Skupštine bez ijedne konsultacije sa opštinama. Mislimo da je narušen i da će biti narušen budžet opština", rekao je Ibrahimi.

On je najavio da će, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, biti rezova u budžetu najmanje 13 opština od ukupno više od 21,5 miliona eura i dodao da ako se ovaj zakon primjeni, može biti izgubljeno i do 40 odsto dohotka od poreza na imovinu.

Ibrahimi rekao i da niko ne preuzima odgovornost, kada je u pitanju nabavka udžbenika za učenike.

"Danas smo imali i sastanak kolegijuma načelnika opštinskog obrazovanja, gdje smo mislili da će prisustvovati i ministarka Nagavci. Niko iz Ministarstva nije bio i onda su načelnici razgovarali između sebe i vidjeli smo da sedam opština nema knjižaru. Niko ne preuzima odgovornost. Prošla školska godina je završena, obično smo se mi kao Udruženje sastajali sa opštinskim direktorima na centralnom nivou da razgovaramo o izazovima prošle školske godine kako se ne bi ponovili. Oko ovog problema, ne vidimo da iko preuzima odgovornost. Ovde je još veći problem što se krši Ustav i niko ne preuzima odgovornost, a ostavlja učenike bez knjiga", rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore