Subvencije

Vlada Kosova nastavlja sa sprovođenjem programa energetske efikasnosti, koji je početkom godine sa 75 miliona eura podržala Evropska unija u cilju suzbijanja energetske krize. Danas su raspisani novi pozivi u vrijednosti od 15 miliona eura, za podršku građanima za ulaganje u efikasne kućne aparte i solarni sistem za zagrijevanje sanitarne vode.

Na konferenciji povodom pokretanja ovog programa prisustvovao je i premijer Kosova Albin Kurti, koji je rekao da će u okviru ovog poziva biti podržano 20.000 porodica na Kosovu.

„Kod nas je energetski intenzitet tri puta veći nego u zemljama članicama Evropske unije, ovaj broj bi trebalo značajno smanjiti, tako da fokus nije samo na povećanju proizvodnih kapaciteta, već i na povećanju energetske efikasnosti. To ne znači samo smanjenje potrošnje nego utiče i na finansijske troškove i utiče na smanjenje izduvnih gasova i smanjenje uvoza energije. Dakle, imaćemo zdraviju i bolju okolinu za sve i štednju državnog budžeta“, naveo je Kurti.

Kurti je govorio i o prethodnim, kako je naveo uspješnim programima kad je investiranje u energetsku efikasnost u pitanju.

„Prošle godine je ministarstvo izgradilo prvu šemu za energetsku efikasnost domaćinstava i preko naših mjera podržali smo 9.000 porodica subvencionišući kupovinu opreme za grejanje i na taj način smo poržali one koji primaju socijalnu pomoć i dali smo posebnu podršku samohranim roditeljima. Ova šema je ispala tako uspješna da smo uspeli da utrostručimo budžet za ovu godinu, čak štaviše da bi podstakli štednju energije i smanjenje cijene električne energije sa 127 miliona eura direktno smo subvencionisali preko 2.000 računa građana i biznisa u zemlji“.

Minstarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli rekla je da se novim programom za podršku građanima za ulaganje u efikasne kućne aparte i solarni sistem za zagrevanje sanitarne vode, može uštedeti i do 40 odsto električne energije.

„Vlada za ovaj program daje 15 miliona eura, 10 miliona za porodice za kućne aparate i pet miliona za solarne sisteme za sanitarnu vodu i za grejanje preko kojih težimo da najmanje 20.000 građana ima dobit. Danas lansiramo dva poziva – opremu za domaćinstvo. Zamena ove opreme će biti dobra i za građane i za smanjenje potrošnje električne energije što znači manji računi i efektivnije posljedice za okolonu“, rekla je Artane Rizvanoli.

Alessandro Bianciardi iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu naveo je da su najveći potrošači električne energije na Kosovu građani i da zato postoji hitna potreba da se smanji potrošnja u domaćinstvima.

„Mjera koju je lansiralo ministarstvo za ekonomiju će pomoći da se smanji potrošnja menjajući staru opremu novom za domaćinstva, kao što su veš mašine i ostalo. Ohrabrujemo građane Kosova da apliciraju za ovaj grant da bi njihove kuće bile energetski efikasnije i da smanje račune“, naveo je Alessandro Bianciardi iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.