Sve po protokolu

Gradonačelnik Tetova Bilal Kasami i predsjednik skopske opštine Čair Visar Ganiu ocjenili su da ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i drugi predstavnici državnih institucija koordinisano prave buku oko posjete Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji.

Oni su za RTK rekli da je vlada bila obavještena o Kurtijevoj posjeti i da je sve urađeno po protokolu.

“Dan prije dolaska Kurtija, na jednoj nacionalnoj televiziji, na makedonskom jeziku, novinar je pitao ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija u kom svojstvu Kurti dolazi. On je dobro znao zašto, državi smo najavili njegov dolazak. Znamo da je onaj ko preduzima mjere za bezbjednost ‘prve klase’ bio u kontaktu sa mojim službama sve u vrijeme, izašli su i vidjeli gdje će biti smješteni, gdje će stati Kurtijev auto, sproveli su sve protokole. A, Osmani je odgovorio je novinaru da 'sigurno ne dolazi kao premijer, već u privatnu posjetu”, rekao je Ganiu.

Dodao je da je opština Čair dugo čekala na ovu posjetu i želja im je, kaže, bila da Kurti dođe na preimenovanje ulice, znajući da je on bio “saradnik i desna ruka Adema Demaçija simbola otpora”.

Nakon Kurtijeve posjete makedonska policilja je podnela zahtjeve za pokretanje krivičnog postupka protiv Kasamija i Ganiua zbog kršenja Zakona o upotrebi grba, zastave i himne Sjeverne Makedonije.

Ganiu kaže da je to prvi put za šest godina koliko je predsjednik opštine da je neko pozvan na informativne razgovore o ovakvim pitanjima.

“Obrazloženje je bilo da nismo koristili himnu Sjeverne Makedonije i da nije bilo zastava, to je bio dio protokola i zaista nije bilo zastava ni Kosova ni Sjeverne Makedonije. Na ekranu na bini su se s vremena na vrijeme pojavljivale zastave zemalja, razne rečenice Adema Demaçija i drugih. Zato smo dobili dvije kazne, jednu za mene i jednu za opštinu“, rekao je Ganiu.

Gradonačelnik Tetova Bilal Kasami rekao je da su inspektori tražili da ode u policijsku stanicu, ali je ocjenio da tu nema šta da razjasni.

„Ocjenio sam da nemamo šta da razjašnjavamo i da se u ovom slučaju radi o zvaničnoj organizaciji opštine Tetovo, da su i vlada i državni organi takođe bili organizatori posjete od, granice do grada, obavješteni i nisam smatrao razumnim da se gradonačelnik opštine poziva u policijsku stanicu, jer je taj sastanak imao sve elemente koje je trebalo da ima“, rekao je Kasami.

Prema njegovim riječima, ovakva okupljanja Albanci u jSevernoj Makedoniji od 2001. redovno organizuju i do sada nije bilo zabrinutosti.

„Cenimo da je rat 2001. doneo neka prava Albancima uprkos činjenici da su u Sjevernoj Makedoniji gradonačelnici opština, partijski lideri zatvarani, poput slučaja Gostivara. Sada se to ponavlja poslije 20 godina, da su dvojica gradonačelnika pozvana u policiju i kažnjena za isto pitanje. To pokazuje realnost Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i koliko su političke partije u vladi su unapredile albansko pitanje”, rekao je Kasami.

Izvor: Kosovo Online/RTK1